Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret müzakereleri konusunda yeni detaylar verememesi ve buna bağlı olarak kısmi ticaret anlaşması konusunda ilerleme bekleyen yatırımcıların hayalkırıklığına uğramasının ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 0.8 düştükten sonra yüzde 0.4 daha geriledi. Trump, New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ticaret anlaşmasının ilk safhasının yakında imzalanabileceğini, ancak anlaşma olmazsa, ABD'nin Çin mallarına tarifeleri artırabileceğini söyledi. ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta, Bloomberg'in anketine göre 1.5 milyon varil artması ve bunun sonucu, bollaşan petrol arzına ilişkin endişelerin daha da artması bekleniyor.

Petrol yatırımcıları umutlarını tüketimin artmasına yardımcı olacak bir ticaret anlaşmasına bağlamış durumda ve gelecek yıl piyasayı vurması beklenen ABD, Brezilya ve Norveç'ten gelecek üretim artışlarını değerlendiriyorlar. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Çarşamba günkü raporunda, uzun vadede, küresel petrol talebinin, daha verimli araçlar otomobiller ve elektrikli araçların kullanımının artması ile birlikte 2030 yılı civarında bir durgunluğa gireceğini kaydetti.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Tarifelerin kaldırılması, dünyanın ticaret savaşı öncesi ekonomik ivmesine dönmesinin en hızlı yolu olacak ve bu durum petrol talep büyümesini destekleyecek," dedi ve "Bazıları piyasanın neden en ufak bir habere reaksiyon vermek zorunda olduğunu meak ediyor, ancak işin doğasında bu var" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent düşerek Singapur saati ile 11:26'da varil başına 56.73 dolara indi. Kontrat Salı günü kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra yüzde 0.1 aşağıda kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent ya da yüzde 0.2 düşerek varil başına 61.94 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.14 dolar primli işlem gördü.