Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de petrol stoklarındaki artış yerine ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki iyileşme işaretlerine çevirmeleri ile birlikte yükselerek haftalık bazda kaybını azalttı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Perşembe günü son bir haftanın en düşük seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0.5 yükseldi. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Çin ile ticaret görüşmelerinin ilk safhasının artık sonuçlanmaya yakın olduğunu söyledi. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 2.22 milyon varil artarken, üretim rekor seviyeye yükseldi. OPEC ise piyasanın 2020 başında fazla verme yolunda olduğunu kaydetti.

Petrol fiyatları, Washington ile Pekin arasındaki ticaret anlaşmazlığının petrol talebini olumsuz etkilemesi ve ABD ham petrol stoklarındaki artışın etkisi ile Nisan ayındaki zirvesinden yüzde 14 düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) artmakta olan fazlayı azaltmak için üretimi daha da kısma yoluna gitmeyeceğini işaret etti ve gelecek yılın ilk yarısında arzın talebi günlük 645,000 varil aşacağı tahmininde bulundu.

AxiTrader baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Risk varlıkları tahmin edildiği üzere yükseliyor ve ticaret anlaşması primleri beklentisi ile pozisyon tutan yatırımcılar sabırlarından dolayı ödüllendirilecek," dedi ve "Sabırla bir sonraki ticaret anlaşması manşetini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent yükselerek Singapur saati ile 11:44'te varil başına 57.05 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 35 sent düşerek 56.77 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.3 düştü.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 28 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 62.56 dolara tırmandı. Kontrat bu hafta fazla değişmedi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.40 dolar primli işlem gördü.