Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Mayıs'tan bu yana ilk aylık düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, derinleşen ticaret savaşında sonun görünmemesinin küresel büyüme endişeleri artırmasının etkisi ile kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 2.8 aşağıda kapanması ve Ağustos ayını yüzde 5.9'luk kayıpla geçmesinin ardından yatay seyretti. Trump yönetimi, ayakkabı ve giyim kuşamdan konut tekstili ve Apple Watch gibi bazı teknoloji ürünlerine, 110 milyar dolarlık Çin ürününe 1 Eylül'den itibaren yüzede 15 ek gümrük vergisi uygulamaya başladı. Çin de buna misillemede bulunarak, aralarında tarım ürünleri ve ilk kez petrol de olmak üzere, ABD ürünlerine ek gümrük vergisi getirdi.

Çin'in imalat sektörü görünümü Ağustos ayında kötüleşti ve bu durum, ticaret anlaşmazlığının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin diğer bir göstergesi oldu. ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ve Çin'den müzakerecilerin yüz yüze görüşmelerinin bu ay devam etmesinin planlandığını söyledi. Ancak yatırımcılar yakın bir zamanda anlaşma olasılığını çok düşük görüyor. Hedge fonları geçen hafta, Batı Teksas Petrolü'nün (WTI) düşeceğine ilişkin açtıkları pozisyon sayısını yüzde 14 artırdı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Son dakika anlaşması olacağına ilişkin umutlar neredeyse sona erdi," dedi ve "Tünelin ucunda ışığın görünmemesi fiyatlar üzerinde aşağı baskı yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli WTI, Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Londra saati ile 07:28'de varil başına 55.07 dolara indi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.1 kadar düştü. Kontrat Ağustos ayında 3.48 dolar geriledi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 59.04 dolara geriledi. Cuma günü vadesi dolan Ekim kontratı geçen ay yüzde 7.1 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 4.18 dolar primli işlem gördü.