Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşında daha uzlaşmacı bir dil kullanması ile birlikte kaybettiği zeminin bir kısmını geri aldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki dört seansta yüzde 4.8 düştükten sonra yüzde 0.8 kadar yükseldi. Trump, Çin'in üst düzey ticaret müzakerecisi görevini üstlenen Başbakan Yardımcısı Liu He'ye soruna çözüm bulma konusunda istekliliğine dikkat çekerek övgüde bulundu. Trump ayrıca İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunun ve belki de İran'a yönelik yaptırımların yumuşatılabileceğinin işaretini verdi.

Petrol, küresel ticarete ilişkin anlaşmazlıkların talep görünümünü olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişelerin artması dolayısıyla bu ay halen yüzde 8 aşağıda. Trump sert söylemini yumuşatırken, iki yılı aşkın süredir istikrarlı bir şekilde artan gerilimin ardından, çözüme yönelik çok az iyileşme getiren taktiklerini değiştireceği yolunda fazla bir işaret vermedi. Öte yandan, analistler, ABD ve İran'ın siyasi alanda anlaşmaya varabilmesi konusunda karşı karşıya bulundukları güçlüklere dikkat çekiyorlar.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Petrol Washington ve Pekin arasındaki ticaret anlaşmazlığına tepki veriyor," dedi ve "Şu anda artık farklı olan durum, piyasanın Trump'ın uzlaşmacı yorumlarına artan bir şekilde daha az duyarlı olması. Bu durum, yatırımcıların soruna hızlı bir çözüm beklemediklerini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 11:14'te varil başına 54.01 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 45 sent kadar yükseldi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1 aşağıda 53.64 dolardan kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek varil başına 59.05 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.1 düşüşle 58.70 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.04 dolar primli işlem gördü.