Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların Rusya'nın OPEC + koalisyonunun koronavirüsten dolayı talepteki çöküşe tedbir olarak üretimi daha da kısma planına destek verip vermeyeceğini görmek için beklemeye geçmeleri ile birlikte tekrar varil başına 50 doların üzerine çıktı.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, yaptığı açıklamada, ülkesinin OPEC + koalisyonunun üretimi günlük 600,000 varil kısma teklifi üzerinde çalıştığını kaydetti, ancak kararın ne zaman alınacağı konusunda tarih vermedi. Öte yandan, ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 6 milyon varil arttı. Bu durum zayıf küresel petrol talebinin diğer bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Petrol, yatırımcıların virisün ekonomik etkisinin kötüleşip kötüleşmeyeceğini ve Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının buna tepki verip vermeyeceğini değerlendirmeleri ile birlikte varil başına 50 dolar civarında taban oluşturmuş görünüyor. Suudi Arabistan üretim kısıntılarına gidilmesi görüşüne öncülük ederken, bütçesi düşük petrol fiyatlarına daha dayanıklı olan Rusya bu görüşe temkinli yaklaşıyor.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Ham petrol fiyatlarındaki ralli geçici görünüyor ve talepte düşüş olduğunu işaret eden ABD stok verileri daha çok şey söylüyor olabilir," dedi ve "Rusya'nın üretim kısıntıları konusunda ayak diremesi ile birlikte, OPEC bu konuda tek başına hareket edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 1.6 yükselerek Singapur saati ile 11:23'te varil başına 50.73 dolara yükseldi. Kontrat Salı günü, Pazartesi günü 13 ayın en düşük seviyesinden kapandıktan sonra yüzde 0.8 değer kazanmıştı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.9 tırmanarak varil başına 55.04 dolara ulaştı. Kontrat dün yüzde 1.4 yükselmişti. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.12 dolar primli işlem gördü.