Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın virüsten dolayı azalan talebe önlem için üretimi daha da kısma isteğinin Rusya'dan direnç görmesine karşın bir yılın en düşük seviyesinden toparlanarak varil balşına 50 doların üzerinde seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, arzın bol olduğu bir dönemde talebin azalması ile birlikte Ocak ayının başından bu yana yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetmesinin ardından teknik analiz göstergesinin "aşırı satım" durumunu işaret etmesi sonrası yükseldi. Suudi Arabistan'ın koronavirüs salgınından dolayı tüketimde gerçekleşen düşüş ile mücadele etmek için üretimin daha da kısılmasına yönelik ısrarı, bütçesi düşük petrol fiyatlarına daha duyarlı olan Rusya tarafından temkinli karşılandı.

BP Plc, krizin bu yıl küresel petrol talebi büyümesinin üçte birini yok edeceği tahmininde bulundu, ancak OPEC'in kurum içi analizi, önümüzdeki altı aylık dönem için talepte günlük 400,000 gibi ılımlı bir azalma olacağını işaret ediyor. ABD'de, özel sektör verileri, ham petrol stokalrında artış olduğunu gösterdi ve bu durum zayıf tüketim endişelerinin daha da artmasına neden oluyor.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Fiyatlar bugün satış dalgasının ardından yükselirken, ham petrol muhtemelen, koronavirüs tehlikesi ortadan kalkana ya da OPEC + koalisyonu arz kesintisi uygulayana dek talep endişeleri ile düşmeye devam edecek" dedi ve "Virüsün ortadan kalkmasını beklemek OPEC ve ortaklarına pahalıya mal olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 53 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek Singapur saati ile 12:14'te varil başına 50.14 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 50 sent düşerek 49.61 dolar ile Ocak 2019'dan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.2 yükselerek varil başına 54.60 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.28 dolar primli işlem gördü.