Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının azalması ve dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ve Rusya'nın zayıflayan talep ortamında küresel piyasaları dengede tutma konusundaki taahhütleri ile birlikte yükselişini varil başına 54 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü yüzde 2.7 yükseldikten sonra yüzde 0.6 daha değer kazandı. Baker Hughes'ın açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 2018 yılı başından bu yana en düşük seviyesine indi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Cuma günü yaptığı açıklamada, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını yılın ikinci yarısına uzatacağına emin olduğunu söyledi. Rusya Enerji bakanı Alexander Novak ise, iki ülkenin (Suudi Arabistan) eşgüdümlü hareket etme konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret ilişkilerinin kötüleşmesinin küresel büyüme görünümünü olumsuz etkilemesi ve Orta Doğu'da artan gerginliğin yatırımcıları tedirgin etmesi ile birlikte Nisan ayı sonlarındaki zirvesinden yüzde 18 düştü ve volatilite yükseldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının birleşik bir cephe oluşturması piyasalara biraz istikrar kazandırıyor, ancak topluluk halen üretim kısıntılarının devam edip etmeyeceğine karar vereceği toplantının tarihini belirlememiş durumda.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomist Howie Lee, "Petrol fiyatları haber başlıklarına bağlı olarak dalgalanmaya devam ediyor ve temel göstergeler mevcut ortamda geri planda kalmış durumda," dedi ve "Makro ortam sakin değil ve OPEC'in bir sonraki toplantısının gecikmesi muhtemelen'önce güvenlik' mentalitesine yol açacak" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 30 sent yükselerek Londra saati ile 07:34'te varil başına 54.29 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.6 kadar yükseldi. Kontrat Cuma günü 1.40 dolar yükselerek 53.99 dolardan kapandı ve son üç haftada ilk haftalık yükselişini gerçekleştirdi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 28 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 63.57 dolara tırmandı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.3 kadar yükseldi. Kontrat Cuma günü yüzde 2.6 yükselişle 63.29 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 9.12 dolar primli işlem gördü.