Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artması ve Rusya'nın üretim kısıntısı hedefinden daha fazla üretmesinin arz darlığı endişelerini hafifletmesi ile birlikte bu yıl ilk kez üst üste ikinci haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 2.8 düştükten sonra hafifçe geriledi. Rusya, resmi verilere göre, Nisan ayında OPEC + koalisyonu anlaşması dahilinde taahhüt ettiği miktardan daha fazla üretirken, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 2017 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişmeler, ABD'nin İran'dan petrol alımı için bazı ülkelere sağladığı muafiyetinin sona erdiği dönemde gerçekleşti.

Beyaz Saray'ın İran muafiyetlerini sonlandıracağına ilişkin açıklaması geçen hafta petrol fiyatlarının altı ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu, ancak bu kazançlar, arz görünümünün düşünüldüğünden daha iyi olabileceğine ilişkin işaretlerle buharlaştı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, piyasayı dengede tutacağını taahhüt etti, ancak aynı zamanda Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını bu yılın sonuna kadar uzatabileceğini de işaret etti.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petroldeki ralli temel olarak ABD'nin İran'a yaptırımları ve OPEC'in üretim kısıntılarından destek buluyor," dedi ve "Ancak ABD'de kaya petrolü üretiminin artması ve OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını sonlandırma olasılığı fiyatları muhtemelen bu seviyelerden aşağı çekecek ve fiyatlar 50'li seviyelerin üst taraflarına kadar inebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü 1.79 dolar düşerek varil başına 61.81 dolardan kapandıktan sonra 12 sent düşerek Singapur saati ile 12:03'te 61.69 dolara geriledi. Kontrat bu hafta yüzde 2.5 düştü ve Mart başından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 2 değer kaybederek varil başına 70.75 dolar ile üç haftanın en düşük seviyesine indikten sonra 27 sent gerileyerek 70.48 dolara düştü. Kontrat, beş hafta üst üste yükseldikten sonra bu hafta yüzde 2.3 değer kaybetti. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 8.70 dolar primli işlem gördü.