Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petrol "virüs" endişelerinden kaynaklanan kayıplarını sürdürüyor

Petrol "virüs" endişelerinden kaynaklanan kayıplarını sürdürüyor

Petrol, ölümcül koronavirüsün Çin ekonomisini olumsuz etkilemesi ve petrol talebini düşüreceği endişeleri ile kayıplarını sürdürüyor

Giriş: 28 Ocak 2020, Salı 09:47
Güncelleme: 28 Ocak 2020, Salı 09:47

Petrol fiyatları, Ekim ortasından bu yana en düşük seviyesinden kapandıktan sonra, ölümcül koronavirüsün Çin ekonomisini kasıp kavurması ve tüm dünyada enerji talebini düşürme tehdidini getirmesi ile kayıplarını sürdürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü, 100'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan virüse yönelik ülkenin aldığı tedbirleri değerlendirmek üzere Pekin'e gidiyor. Çin'li yetkililer, virüsün ortaya çıktığı Wuhan kenti başta olmak üzere yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığı bazı kentlere seyahat yasağı getirirken, aralarında Honda Motor Co.'nun da bulunduğu bazı küresel firmalar virüsün en fazla etkili olduğu alanlardan çalışanlarını çekiyor.

Petrol, virüse yönelik alarm ve virüsün tüm dünyada seyahat ve ekonomik faaliyetleri durdurma olasılığının enerji piyasalarını sarsması ile birlikte, Pazartesi itibari ile son dört seansta yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti. Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, salgının ham petrol piyasası üzerindeki etkilerini "yakından izlediğini", ancak şimdiye dek krizin küresel talep üzerinde "çok sınırlı etkisinin" olduğuna inandığını kaydetti.

Singapur'da Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Çin'de durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak, Batı Teksas petrolü (WTI) 47 dolar ila 50 dolar seviyelerine düşebilir ve Brent petrolü 55 dolar seviyesine inebilir," dedi ve "Eğer insanlar alışveriş merkezlerine gitmeyi durdurursa, eğer daha az elektrik kullanılırsa, fabrikalar yavaşlar, havayolları uçuşlarını durdurur ve daha az yakıt kullanırsa, bunların tümü ekonomik faaliyeti yavaşlatacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli WTI, Nymex piyasasında, Singapur saati ile 11:38'de yüzde 0.5 düşerek varil başına 52.86 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 53.14 dolar ile 15 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Fiyatlar Ocak ayında şimdiye dek yüzde 13 düştü ve Mayıs ayından bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün yüzde 2.3 değer kaybettikten sonra yüzde 0.6 daha düşerek varil başına 58.95 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.09 dolar primli işlem gördü.