Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini sıkılaşan petrol arzından ziyade yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte düştü, ancak halen bir ayı aşkın sürenin en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Kuzey Denizi Forties petrol boru hattı sisteminin geçici olarak durmasının ABD'de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş ile birlikte arz sıkışıklığını işaret etmesi sonrası Perşembe günü yükselişini üçüncü güne taşımasının ardından yüzde 0.7 kadar düştü. Almanya'da imalat ve hizmet sektörleri göstergeleri ekonomideki yavaşlamanın dördüncü çeyreğe de yayılabileceğini işaret ederken, Güney Kore ekonomisi üçüncü çeyrekte daha yavaş bir hızda büyüdü.

Petrol fiyatları, Washington ile Pekin arasındaki ticaret anlaşmazlığının talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte halen Nisan ayı zirvesinin altında. Bu ayın başında varılan kısmi anlaşmanın maddelerine göre, Çin ABD'den aldığı tarım ürünlerinin miktarını artıracak, ABD de buna karşılık tarife artışını erteleyecek. ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Şili'de gelecek ay birinci safha anlaşmayı imzalayacaklarını söylemesi beklentilerin artmasına neden oldu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Dikkatler yavaş ancak kademeli bir şekilde petrol piyasasında halen arz açığı bulunduğu görüşüne yöneliyor," dedi ve "Ancak ticaret anlaşması yakında tekrar tabloya dahil olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent düşerek Singapur saati ile 12:04'te varil başına 55.95 dolara indi. Kontrat Perşembe günü 26 sent yükselerek 56.23 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 4 yükseldi ve 20 Eylül haftasından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 61.40 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.3 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.44 dolar primli işlem gördü.