Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında arzı azaltacak ve ham petrol piyasasını pandemi kaynaklı çöküşten kurtarabilecek bir anlaşma, Rusya'nın kısıntılara hazır olduğunun sinyalini vermesiyle ufukta göründü. 

Moskova tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada petrol üreticisinin günlük 1.6 milyon varillik (Arzının yaklaşık yüzde 15'i) arz kısıntısına gitme konusunda gönüllü olduğu belirtildi. New York'ta işlem gören petrol yükseldi.

OPEC+ ve G - 20 enerji bakanlarının bu hafta kilit önemdeki iki video konferansta bir araya gelecek. Petrole bağlı tüm ekonomiler, binlerce şirket ve milyonlarca iş gücünün kaderi bu toplantılara bağlı olabilir.

Ham petrol vadelileri, tüm dünyada gidilen karantina uygulamalarının bazı yerlerde talebin yüzde 70'ini silmesiyle yirmi yılın en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca Suudi Arabistan ve Rusya'nın daralan piyasa pazarı için mücadele etmeleri de fiyat düşüşünde etkili oldu.

Fiyat savaşının henüz bir kazananının olmamasıyla birlikte Kremlin, ABD'nin diğer üreticilerin arzını düşürmekten fazlasını yapması gerektiğinin altını çiziyor. ABD Başkanı Donald Trump ise Rusya ve Suudi Arabistan'a diplomatik baskı uygularken, fiyatların 18 yılın düşüğüne gerilemesiyle ABD üretiminin de otomatik olarak düşeceğini belirtiyor.