Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, 2008’den bu yana ABD’deki en büyük banka iflasının finansal piyasalarda etkisini sürdürmesiyle kritik ABD enflasyon verileri öncesinde kayıplarını artırdı.

ABD ham petrolü dalgalı geçen seansın ardından Pazartesi gününü yüzde 2,5 düşüşle kapatması sonrası varil başına 74 doların altında işlem gördü. Yatırımcılar Fed’in Silicon Valley Bank’ın iflası nedeniyle önümüzdeki hafta faizleri yükseltmeyeceğine dair fiyatlamalarını artırırken parasal sıkılaştırmaya yönelik ipuçları için ABD enflasyon verisini yakından takip edecekler.

Yatırımcıların yükseliş yerine fiyat düşüşünden kâr elde eden sözleşmeler için ne kadar daha fazla ödemeye istekli olduğunun bir göstergesi olan Brent petrolün satış eğrisi piyasada yaşanan karmaşayla birlikte Pazartesi gübü Ağustos ortasından beri en yüksek seviyeye yükseldi.

ING Groep NV Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, "Petrol, SVB'nin çöküşünün yayılma etkisinden kurtulamadı. ABD TÜFE verileriyle birlikte kısa vadede daha fazla dalgalanma için hala bolca alan var" ifadelerini kullandı.

Ham petrol, yatırımcıların küresel bir ekonomik yavaşlama konusundaki endişeleri ve Çin’İn Sıfır-Kovid’i sona erdirmesinin ardından ülkede talebin toparlanmasına ilişkin iyimserliği dengelemesiyle inişli çıkışlı bir yıl geçirmişti. Pazartesi günü ABD ham petrol için oynaklık ölçüsü olan bir gösterge sert yükseldi.

OPEC’in aylık piyasa raporunu Salı günü yayımlaması beklenirken Uluslararası Enerji Ajansı’nın arz ve talep durumuna dair bilgi verecek raporu Çarşamba günü yayımlanacak.

Nisan vadeli ABD ham petrolü yüzde 1,2 düşerek varil başına 73,91 dolara geriledi.

Mayıs vadeli Brent petrol yüzde 1,1 düşüşle varil başına 79,85 dolara geriledi.