Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, doların yükselmesi ve artan durgunluk endişelerinin küresel enerji talebini tehdit etmesiyle geçen haftaki düşüş ivmesine devam etti.

ABD ham petrolü 78 doların altını test ederken, Brent petrol de Ocak ayından bu yana ilk kez 85 doların altını gördü.

ABD ham petrolü geçen hafta yüzde 7'den fazla düşerek Ocak ortasından bu yana en düşük kapanışını yapmıştı. Böylece, üst üste dört haftalık düşüş meydana gelmişti.

Fed de dahil olmak üzere merkez bankalarının faiz oranlarını sert bir şekilde artırması, enerji talebi görünümünü zedelemesi ve yatırımcıların risk iştahını azaltmasıyla ham petrol düşüş ivmesine girdi. Fed'in sıkılaştırması, doların rekor seviyeye çıkmasına yardımcı oldu ve para biriminde fiyatlandırılan emtiaları denizaşırı alıcılar için daha pahalı hale getirdi.

Fiyatlardaki düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü ve müttefiklerini sözlü olarak veya üretimde bir düşüş ilan ederek düşüşü durdurmak için müdahale etmeyi düşünmeye sevk edebilir. Bu ayın başlarında OPEC+ arzda bir kesinti ilan etti ve üyelerin piyasayı izleyeceğini söyledi.

Vanir Global Markets Genel Müdürü James Whistler, "Fed'in enflasyonu yenmek için resesyona girmeye hazır olduğuna işaret etmesiyle petrol piyasaları baskı altına girdi. Mevcut fiyat seviyesi muhtemelen üye ülkeler için iç tahminlerin altında olduğu için bu, OPEC+ koalisyonunun harekete geçmesini tetiklemek için yeterli olabilir” dedi.