Petrolde Çin etkisi
Petrol Çin'den gelen ekonomik verilerin enerji talebiyle ilgili endişeleri desteklemesiyle iki günlük yükselişine son vererek değer kaybetti.
Petrol Çin’den gelen makro ekonomik verilerin ülkenin bu yılki toparlanması ve enerji talebine dair endişeleri güçlendirmesi sonrası Kanada’dan gelen arzın azalmasının sebep olduğu iki günlük artışa son vererek geriledi.
ABD ham petrolü önceki iki seanste yüzde 7’ye yaklaşan yükseliş sonrası gerileyerek 73 doların altına düştü.
Ticaret verileri, Çin’in genel ihracat büyümesinin Nisan ayında yavaşladığını, ithalatın ise sert bir şekilde gerilediğini ve bir süredir sorgulanmakta olan toparlanma üzerindeki baskıları artırdığına işaret etti. Rafineri bakımları Nisan hacimleri üzerinde baskı kurmuş olsa da ham ithalat yıl başından bu yana yükselişini sürdürdü.
Yatırımcılar Salı günü Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) açıklayacağı kısa vadeli piyasa görünümünü beklerken ABD piyasasına dair içgörüler elde etmeyi bekleyecek.
Fiyatlardaki düşüş, OPEC+ ülkelerinin sürpriz üretim kesintisine rağmen geldi.
Ham petrol, Fed'in parasal sıkılaştırma kampanyasının neden olduğu iniş ve çıkışlardan etkilenen vadeli işlemler, ABD ekonomisinin yakında bir durgunluğa girebileceği endişeleri ve Çin’in sıfır Kovid politikasını terk etmesi sonrası enerji talebinde yeniden canlanma umutlarının dengelenmesi ile bu yıl yaklaşık yüzde 9 geriledi.
Kanada'da, Alberta'da çıkan orman yangınları nedeniyle günde en az 234 bin varil petrol ve gaz üretimi kesintiye uğradı. Petrol üretimi için önemli bir merkez olan bölgede yaşanan kesintiler bazı yerel kalite ham petrol fiyatlarının artmasına neden oldu.
Saxo Capital Markets Pte'de piyasa stratejisti olan Charu Chanana, "Alberta'daki orman yangınlarının sakinlerin tahliyesine yol açması ve petrol boru hattı sistemini kapatması nedeniyle arz endişeleri ortaya çıktı" dedi.
Haziran vadeli ABD ham petrol, yüzde 0,6 düşüşle varil başına 72,74 dolardan işlem gördü.
Temmuz vadeli Brent petrol yüzde 0,6 düşüşle varil başına 76,56 dolara geriledi.