Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Suudi Arabistan ve Rusya'nın rekor üretim kısıntılarıyla öncülük ettiği, küresel arz kısıntısı ve fiyatlara istikrar getirme anlaşması, Meksika'nın teklif edilen kısıntılara uymayı reddetmesi nedeniyle risk altında.

Bu zor durum piyasayı koronavirüsün tetiklediği zayıflıktan kurtarıp canlandırma çabalarını riske atıyor. OPEC+ ülkelerinin ABD Başkanı Donald Trump tarafından da desteklenen ve önceki müdahaleleri gölgede bırakan anlaşması, petrol fiyatlarını yaklaşık yirmi yılın en düşük seviyesine çeken Riyad ve Moskova arasındaki fiyat savaşını bitirmeyi hedefliyor.

OPEC'in Perşembe günkü toplantısının ardından yapılan açıklamada anlaşmanın, teklife uymayan tek katılımcı olan Meksika'nın rıza göstermesi şartına bağlı olduğu belirtildi. Group Cuma günü yeniden bir araya gelmeyecek. Bunun yerine, delegelere göre, bugün gerçekleştirilecek G - 20 görüşmelerine odaklanacak.

Bir delegeye göre belirsizliğini koruyan anlaşma Mayıs ve Haziran boyunca günlük yaklaşık 10 milyon varillik kısıntıyla sonuçlanabilir. Grubun en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya günlük üretimlerini 8.5 milyon varile düşürecek. Tüm üyeler üretimini yüzde 23 kısacak.

Meksika Enerji Bakanı Rocio Nahle Garcia'nın teklif edilen üretim kısıntısını reddetmesi, fiyatlardaki çöküşe rağmen ülkesinin üretim ve harcama planlarını mümkün olduğunca değiştirmeme konusundaki kararlığını gösteriyor. Garcia, toplantıdan kısa bir süre sonra Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Meksika'nın günlük arzını 100 bin varil düşürmeye hazır olduğunu belirtti. Grup tarafından teklif edilen miktar ise 400 bin varil ile bu rakamın oldukça üzerinde.

Artık dikkatler Cuma günü bir araya gelecek G - 20 enerji bakanlarının toplantısında. OPEC+, ABD ve Kanada gibi OPEC+ dışında kalan ülkeler de günlük kısıntılara 5 milyon varil ekleyebilir.