Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, sıfır Kovid politikasını terk edilmesinin ardından Çin talebinin hızla toparlanacağına dair iyimserlikle Aralık başından bu yana en yüksek kapanışına hazırlanıyor.

ABD ham petrol geçtiğimiz haftaki yüzde 8’lik yükselişinin ardından Salı günü artışını sürdürerek 81 dolar seviyesine ulaştı. Brent petrol de 87 doları test etti.

OPEC Genel Sekreteri Haitham Al-Ghais, birliğin bu çeyrekte dengeli bir ham petrol piyasası öngörmesinin ardından küresel ekonomi hakkında "ihtiyatlı bir şekilde iyimser" olduğunu söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) aylık raporunun Çin'in hızlı bir şekilde yeniden açılmasının yanı sıra Ukrayna'daki savaşa yanıt olarak yaptırımların Rus akışları üzerindeki beklenen etkisine dair fikir vermesi bekleniyor.

ABD ham petrolü yıla kötü başlamıştı

ABD ham petrolü güçlü bir şekilde toparlanmadan önce, açılış haftasında küresel yavaşlama endişeleriyle çökerek yıla zorlu bir başlangıç ​​yapmıştı.

Çin'deki politika değişiminin yanı sıra, petrol, zayıf dolardan destek buldu. Fed'in agresif faiz artışlarının sonuna gelmesi beklenirken dolarda zayıflık dikkat çekmişti.

ING Groep NV Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, “Çin’in ekonomik toparlanması bu yıl Çin petrol talebinde güçlü bir yükseliş görebileceğimize dair güveni artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'in iyimser havasını yansıtan ülkenin en üst düzey ekonomi yetkilisi, ekonominin bu yıl büyük olasılıkla salgın öncesi büyüme eğilimine geri döneceğini söyledi. Geçen hafta gerçekleştirilen bir Bloomberg anketi, analistlerin Çin ham petrol tüketiminin 2023'te rekor kırmasını beklediklerini gösterdi.

Emtia boğalarının sesini en çok duyuranlardan biri olan Goldman Sachs Group Inc., bu hafta başlarında beklenenden güçlü gelen ekonomik verilerin ardından Çin'in bu yılki GSYİH büyümesine ilişkin tahminini yükseltti. Banka, Çin ekonomisinin 2023 için büyüme tahminini yükselterek yüzde 5,2’den yüzde 5,5’e çıkardı.