Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, Irak ihracatındaki devam eden kesintinin ABD enflasyon verileri öncesinde piyasayı sıkılaştırmasıyla haftalık yüzde 7'den fazla artışa yöneldi.

ABD ham petrol vadeli işlemleri, bir önceki seansta neredeyse yüzde 2 artışla kapattıktan sonra Cuma günü varil başına 74 doların üzerinde sabit kaldı.

Irak'ın Türkiye üzerinden gerçekleşen günlü yaklaşık 400 bin varillik petrol ihracatının, Bağdat ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlığın çözülememesi nedeniyle devam etmesi muhtemel görünmüyor.

Çin’de üretimin büyümeye devam etmesi ve inşaatın hız kazanmasıyla Mart ayında daha güçlü bir toparlanmaya işaret etti. Piyasa gözlemcileri ülkedeki toparlanmanın bu yıl daha yüksek fiyatları desteklemeye yardımcı olacağını fiyatlıyor.

Petrol bu ayın başlarında yoğunlaşan bankacılık krizi nedeniyle art arda beşinci aylık kayıp yolunda ilerlesede yaşanan karmaşanın en kötüsünün geride kaldığı değerlendiriliyor. Öte yandan gücünü koruyan Rus arzı ve ham petrol talebini azaltan Fransa’daki grevler de düşüş eğiliminin artmasında etkili oldu.

Fed yetkilileri enflasyonu düşürme gereğini tekrar vurgularken yatırımcılar sıkılaştırmanın gidişatına ilişkin ipuçları için Cuma günü ABD enflasyon verisini takip edecekler. Önümüzdeki hafta takip edilecek konualrdan biri de OPEC+ toplantısı olsa da birliğin üretim kotalarında değişiklik beklenmiyor.

Mizuho bank Asya Ekonomi ve Strateji Başkanı Vishnu Varatha, “Enflasyonun soğumasıyla ilgili hikaye gibi azalan bankacılık riskleri de canlılık sağlıyor. Buna arz risklerini ve daha az gergin olan petrol de eklerseniz yukarı yönlü dirençlerin kırılma olasılığı yüksek” ifadelerini kullandı.

Mayıs vadeli ABD ham petrol varil başına 74,37 dolardan işlem gördü.

Mayıs vadeli Brent petrol ise yüzde 0,3 düşüşle varil başına 79,04 dolara geriledi.