Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, Irak’ın Türkiye’ye petrol ihracatı konusunda Bölgesel Kürt Yönetimi ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle yaşanan kesinti ve ABD’de yayımlanan endüstri raporunun stoklarda düşüşe işaret etmesiyle yükselişini sürdürdü.

Brent petrol 79 doların üzerinde işlem görürken ABD ham petrol de 74 doların üzerine çıktı. Her iki göstergede de iki haftanın en yüksek seviyeleri görüldü.

Petrol, Çin’in pandemi önlemlerini gevşetmesi sonrası yeniden canlanan talep ve arz riskleriyle destek buluyor. Öte yandan hem ABD’de hem de Avrupa’da kurumları etkisine alan bankacılık krizinin ardından yaşanan belirsizlik piyasa üzerinde etkisini sürdürüyor.

Uzmanlar arz risklerinin petrol fiyatlarını desteklemeyi sürdürdüğüne dikkat çekerken ABD, Irak ve Türkiye’yi günde yaklaşık 400 bin varillik sevkiyatın durmasına yol açan anlaşmazlığı sona erdirerek ihracatı yeniden başlatma, pazarı sıkılaştırmaya ve fiyatların yükselmesine yardımcı olma çağrısında bulundu.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin en büyük petrol üreticilerinden olan Norveçli DNO ASA anlaşmazlığın sürmesi sonrası üretimini düşürdü.

Öte yandan Amerikan Petrol Enstitüsü Salı günü yayımladığı raporda ham petrol stoklarının 6,1 milyon varil düştüğünü bildirirken bu rakam resmi verilerle desteklenirse Kasım’dan beri yaşanan en büyük düşüş olacak.

Bir önceki rapor ABD stoklarının 2021 Mayıs’tan beri en yüksek seviyede olduğunu ortaya koymuştu.

Ancak her iki gösterge petrol fiyatının da olası bir ABD resesyonu ve Rus üretiminin gücünü korumasıyla bu ayı kayıpla kapatması öngörülüyor.

Buna ek olarak OPEC+ da gelecek hafta yapılacak Ortak Bakanlar İzleme Komitesi’nde üretimde değişikliğe gidileceğine dair herhangi bir işarette bulunmadı.