Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petrolde jeopolitik gündem

Petrolde jeopolitik gündem

Petrol piyasasında talep görünümüyle birlikte Gazze'de ateşkes görüşmelerine ilişkin gelişmeler yakından izlenirken, haftanın son gününde fiyatlamaların yatay olduğu görünüyor.

Giriş: 23 Ağustos 2024, Cuma 09:27
Güncelleme: 23 Ağustos 2024, Cuma 09:27

Petrol, temelde talep endişelerinin etkisiyle negatif haftalık performansa imza attı.

Haftanın son işlem gününde Brent petrol 77 dolar, ABD ham petrolü ise 33 dolar etrafında yatay seyirde.

Petrol piyasasında bu hafta talep görünümüyle birlikte gerileyen ürün fiyatları da fiyatlamalar üzerinde baskı yarattı.

Piyasada Gazze'ye ilişkin ateşkes görüşmeleri de temel başlıklardan biri oldu. Dikkatler özellikle Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılacak görüşmelere çevrildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Gazze'de ateşkes anlaşmasına varmak için yetkililerin, "hafta sonundan önce" Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geleceğini açıkladı.

Sözcü Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Gazze'de ateşkes görüşmelerine ilişkin konuştu.

Jean-Pierre, "üst düzey yetkililerin" Gazze'de ateşkes anlaşmasına varmak için "hafta sonundan önce" Kahire'de bir araya geleceğini söyledi.

Olası anlaşmanın Gazze halkı için olağanüstü bir rahatlama sağlayacağını ve insani yardımın Gazze'ye ulaşacağını dile getiren Jean-Pierre, "Bu anlaşmanın tamamlanma vakti geldi ve şu anda masada olan şey de bunu sağlamaya yönelik." diye konuştu.

Jean-Pierre, bu anlaşmayı yapmak için çok çalıştıklarını, Başkan Joe Biden'ın da bölge liderleriyle konuşmaya "angaje" olduğunu ifade etti.

İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta müzakereler yapılmıştı.

Tarafların haftaya Mısır'ın başkenti Kahire'de ateşkes müzakerelerine devam edeceği bildirilmişti.

Morgan Stanley analistleri yayınladıkları bir notta, “Kısa vadede Brent fiyatları temellerin ötesinde geriledi,” derken önümüzdeki çeyrekler için fiyat tahminlerini düşürdü. Raporda “Ancak, talebin yazdan sonra yavaşlayacağı ve hem OPEC hem de OPEC dışı arzın dördüncü çeyrekten itibaren artacağı düşünüldüğünde, dengenin yumuşayarak 2025 yılında fazlaya dönüşeceğini öngörüyoruz” değerlendirmeleri yer aldı.