Petrolde Libya gerginliği
Petrol piyasasında Libya'daki siyasi gelişmeler ve Orta Doğu'daki yeniden yükselen çatışma ortamının etkisi görülüyor. Brent ve ABD ham petrolü jeopolitik gerginliğin etkisiyle haftaya yükselişle başladı.
Petrol fiyatlarında bir süredir ana belirleyici unsurlardan biri olan jeopolitik gelişmeler yeni haftanın ilk işlem gününde de etkisini hissettirdi.
Orta Doğu'daki gelişmelerle gerilen petrol piyasası Libya'dan gelen haber akışıyla yukarı yönlü fiyatlamalara sahne oldu.
Brent petrol 81 doları, ABD ham petrolü 77 doları aştı.
Libya'nın uluslararası tanınırlığı olmayan doğu hükümeti, tüm petrol sahalarını kapatma ve üretim ile ihracatı durdurma kararı alırken petrol tesislerini işleten Trablus merkezli devlet petrol şirketi açıklamayı doğrulamadı.
Libya'da Bingazi merkezli doğu yönetimi ile Trablus merkezli uluslararası tanınırlığı olan hükümet merkez bankası ve petrol gelirlerini ele geçirmek için bir uzun süredir birbirleriyle mücadele ediyor.
Halife Hafter liderliğindeki Bingazi hükümeti her ne kadar uluslararası anlamda tanınmıyor olsa da petrol sahalarının çoğunun kontrolünü elinde bulunduruyor.
Akdeniz'in başlıca petrol üreticilerinden olan Libya'da Muammer Kaddafi yönetimi 2011 yılında NATO tarafından desteklenen bir ayaklanmayla devrilmiş, 2014 yılında ise ülkenin doğu ve batısında rakip yönetimler kurulmuştu.
İsrail saldırılarına devam ediyor
İsrail’e ait 100 savaş uçağının hafta sonunda Güney Lübnan’ı vurarak Hizbullah’a ait binlerce füze rampasını imha etmesinin ardından Orta Doğu yeniden tansiyon yükseldi.
İsrailli yetkililer, Hizbullah’ın, Temmuz ayında üst düzey bir yetkilisinin öldürülmesine misilleme olarak ülkeye saldıracağına yönelik kesin istihbarat üzerine bu operasyonun düzenlendiğini açıkladılar.
İsrail 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti ve ana havaalanını birkaç saatliğine kapattı, çok sayıda yabancı havayolu uçuşlarını iptal etti.
İsrail’e göre Hizbullah 200’den fazla roket atarak karşılık verdi, ancak İsrailli yetkililer çok sınırlı hasar oluştuğunu söyledi.
Hem İsrail hem de Hizbullah, devam eden düşük seviyeli çatışmalara rağmen operasyonlarının şimdilik sona erdiğini duyurdu.
İsrail havaalanını yeniden açtı ve günün erken saatlerinde halkın toplanmasına getirilen kısıtlamaları hafifletti.
İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, herhangi bir İsrail askeri üssünde hasar olmadığını söyledi.
İsrail ordusu pazar gecesi halka yeniden güvenlik kısıtlamaları getirmeyerek yakın zamanda başka bir saldırı beklemediğini gösterdi.
Kahire’de İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes sağlanmasını amaçlayan müzakereler ise pazar günü planlandığı gibi başladı. Ancak görüşme sonrası Hamas’ın sözcüsü Usame Hamdan, Telegram hesabından yaptığı açıklamada İsrail’in “ateşkes için yeni koşullar belirlediğini” ve süreci “hala oyaladığını” söyledi. ABD Başkanı Joe Biden’ı da eleştiren Hamdan, ABD yönetimini “seçimi kazanmak amacıyla sahte bir şekilde anlaşmanın yakın olduğu umudunu” yaratmakla suçladı.