Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Petrolde resesyon ve arz endişesi

Petrolde resesyon ve arz endişesi

Petrol piyasasında son dönemde etkili olan resesyon endişelerine, arza yönelik endişelerin de eklenmesiyle fiyatlar aşağı yönlü baskılandı.

Giriş: 01 Temmuz 2022, Cuma 07:36
Güncelleme: 01 Temmuz 2022, Cuma 07:36

Petrol piyasalarında OPEC+ toplantısının hemen ardından negatif fiyatlamalar devam etti.

ABD ham petrolü 106 doların altına gelirken, Brent petrol de 110 doların altında işlem gördü.

Piyasalarda OPEC+ toplantısının yankıları hissedilmeye devam ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve birlikte hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+, Perşembe günü yaptığı toplantıda Temmuz ve Ağustos ayı için daha önce açıkladıkları günlük 648 bin varillik üretim artışı hedeflerini değiştirmeden uygulamayı kararlaştırdı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, üretimi artırma hedefinin korunmasının piyasaların dengede kalmasını sağlayacağını söyledi.

Novak, G7 ülkelerinin Rusya'dan ithal edilecek petrole tavan fiyat uygulama planının petrol fiyatını artırabileceği uyarısında bulundu.

Libya'da petrol üretim sahalarında 'mücbir sebep' duruşu

Libya Ulusal Petrol Kurumu, Sidra Petrol Limanı, Ras Lanuf ve Fil petrol sahasında oluşan "mücbir sebep" nedeniyle üretimin durduğunu açıkladı.

Ulusal Petrol Kurumu, 27 Haziran'da Sirte Körfezi'ndeki petrol limanlarında üretim ve nakliye devam etmediği takdirde Sirte Körfezi bölgesinde 72 saat (3 gün) içinde mücbir sebep ilan etmeyi düşündüklerini duyurmuştu.

Söz konusu sürenin bitmesinin ve sorunun çözülmemesinin ardından kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada, "72 saatlik sürenin bitmesi ve yaklaşık 3,5 milyar dolar kaybın ardından, Ulusal Petrol Şirketi bir mücbir sebep durumu ilan etmeye karar verdi." ifadelerine yer verildi.

Sidra Petrol Limanı, Ras Lanuf ve Fil petrol sahasında mücbir sebep ilan etmekle yükümlü oldukları belirtilen açıklamada, doğudaki Zuveytina ve Brega limanlarında ilan edilen "mücbir sebep" halinin devam ettiği vurgulandı.

Libya'da normal şartlarda günde 1,2 milyon varil ham petrol üretilebiliyorken, bu miktar kapalı kalan sahalar nedeniyle ciddi şekilde düştü.