Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petrol, New York'ta salı günü yüzde 2,3’lük artışla 78 dolar üzerinde işlem görüyor.

Fiyatları dizginlemek için Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Birleşik Krallık ile birlikte hareket eden ABD, piyasaya 50 milyon varil sunacağını açıkladı. Rezervlerin yerine geri konulma koşuluyla satılacak olmasına rağmen diğer ülkelerin katkısı beklentilerin altında kaldı.

En büyük müşterilerinin aldıkları satış kararı sonrası dikkatler OPEC+’in bu hamleye nasıl cevap vereceği üzerine yoğunlaştı. Ülkelerin rezerv satış duyuruları öncesinde açıklamalarda bulunan OPEC+ yetkilileri, rezerv satış kararının mevcut piyasa koşulları düşünüldüğünde adil olmadığını ve üretim kapasitesini artırma planlarını önümüzde hafta yapılacak aylık toplantıda gözden geçirebileceklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, pandemi sonrası ekonomik toparlanmayı tehdit eden yüksek enerji fiyatlarını dizginlemesi konusunda bir süredir baskı altında bulunuyordu ve OPEC+ ülkelerine yaptığı üretim kapasitelerini artırma çağrıları birlik tarafından reddedilmişti. 2011 yılında Libya’da yaşanan karışıklıklar ve arz aksamaları sonrası küresel çapta ulusal rezervlerin kullanıma sunulması denenmiş ve bu çaba Uluslararası Enerji Ajansı tarafından koordine edilmişti.

“Piyasanın dikkati tamamen OPEC+’in vereceği cevabın üzerine yoğunlaştı” diyen Commonwealth Bank of Australia Maden ve Emtia Araştırma Masası Müdürü Vivek Dhar’a göre “Stratejik petrol rezervlerinin piyasaya sunulmasından önce dahi, küresel petrol piyasası önümüzdeki aylarda üretim fazlasının gerçekleşeceği bir görünüme mahkumdu.”

Ocak vadeli Batı Teksa Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,1’lik artışla varil başına 78,61 dolara yükseldi.

Ocak vadeli Brent Petrolü, Londra ICE Futures Europe piyasasında salı günü gerçekleştirdiği yüzde 3,3’lük artışın ardından yüzde 0,1’lik düşüşle 82,25 dolara geriledi.