Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Petroldeki çöküş gelişen piyasa paralarını vurdu

Petroldeki çöküş gelişen piyasa paralarını vurdu

Koronavirüsün küresel ekonomiye etkileri ve Suudi Arabistan'ın tetiklediği fiyat savaşıyla petrolde görüşen çöküş gelişen ülke paralarını vurdu

Giriş: 18 Mart 2020, Çarşamba 12:01
Güncelleme: 18 Mart 2020, Çarşamba 12:01

Petrol fiyatlarındaki çöküşün gelişen piyasa paraları üzerindeki olumsuz etkisi muhtemelen devam edecek. Petrol ve doğal gaz ihracatçıları fiyatlardaki düşüşün etkisini hemen hissetti. Suudi Arabistan gibi paralarını uzun zamandır dolara çıpalamış Körfez ülkeleri bile baskı altında.

Güney Afrika ve Türkiye gibi paraları rekor düşük seviyelere yaklaşan ithalatçılar da baskıdan kaçamadı.

Brent petrol fiyatları bu yıl yüzde 57 düşerek varil başına 30 doların altına geriledi ve 2014 - 2016'daki bir önceki sert düşüşte görülen seviyelere yaklaştı. Düşüşte koronavirüsün küresel enerji talebini azaltması etkili oldu. Suudi Arabistan'ın Rusya'yı koordine üretim kısıntısına ikna edememesi sonrasında fiyat savaşını tetiklemesi çöküşü hızlandırdı.

Ruble dolar karşısında bu ay yüzde 10 değer kaybetti ve ruble cinsinden tahviller Bloomberg tarafından takip edilen 25 gelişen piyasa arasında en kötü üçüncü performansı gösterdi.

Orta Doğu'da Umman hariç altı üyeli Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin döviz çıpaları şimdilik güvende görünüyor. Suudi Riyali karşısındaki spekülatif pozisyonları gösteren riyal forward kontratları, geçen hafta düştü. 9 Mart'ta yılın zirvesini görse de 2016'da görülen zirveden oldukça uzakta. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt ve Bahreyn'in durumu da benzer.

Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya son krize 2014'e benzer bir şekilde tepki veriyor. Naira'yı düşüşe karşı korumaya çalışırken sermaye kontrollerini sıkılaştırıyor. 2017 ortasından beri nairayı kısmi çıpalı tutan banka, geçen hafta devalüasyon planı olmadığını açıkladı.

Latin Amerika'da Meksika ve Kolombiya pesoları en kötü performası gösteren paralar oldu. İkisi de rekor seviyelere geriledi. Kolombiya Pesosu kendisini carrry traderları için dünyanın en iyi parası yapan cazibesini hızlı bir şekilde kaybediyor.

Küresel piyasalardaki panik öyle fazla ki net petrol ithalatçıları bile bundan kaçamadı. Güney Afrika Randı bu yıl yüzde 16 düşerken, yabancı yatırımcılar hisse senedi ve rand cinsi tahvillerden 4 milyar dolarlık çıkış gerçekleştirdi. Türkiye'de yerel bankaların dolar/TL kurunu 6 seviyesinin altında tutma çabaları etkili olmadı. Kur Mart başından beri yüzde 6 yükselerek 6.46 oldu.