Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin'in virüs salgınının etkilerini gidermek için Asya çapında teşviklere gitmesine ve arz risklerinin ortaya çıkmasına rağmen, koronavirisün etkilerine ilişkin endişelerin yeniden artması ile birlikte üst üste ikinci haftaya taşıdığı kazancının bir kısmını geri verdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta hafifçe geriledi, ancak fiyatlar Çin ve Güney Kore'den Singapur'a, diğer Asya ülkelerinin talebe yönelik darbeyi hafifletmek için tedbir almaya başlamaları ile birlikte haftalık bazda halen yukarıda. Salgının merkezindeki Hubei bölhesinde enfeksiyon oranı düştü, ancak yatırımcıların kaygıları, virüsün küresel bazda yayılması ile birlikte yeniden canlandı. Asya hisse senetleri geri çekildi ve altın değer kazandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), eğer ülkeler şimdi virüs salgınına güçlü bir tepki vermezlerse, hastalığın Çin'in dışına yayılmasının daha geniş çaplı bir tehdit haline gelebileceğini kaydetti. Petrol, virüsün en kötü ekonomik etkilerinin fiyatlandığı spekülasyonu ve Rus petrol şirketi Rosneft PJSC'nin bir birimine yaptırım uygulanması ve Libya'da şiddet olaylarının yeniden artması ile birlikte arz endişelerinin ön plana çıkmasının ardından geçen haftanın başından beri ralli yapıyordu.

Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "Piyasa için nihai pozitif haber salgının bitmekte olduğu olacaktır," dedi ve "Ancak petrol talebi üzerindeki etkisini önümüzdeki üç ila altı aylık süre için doğru bir şekilde değerlendirmek imkansız" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra 31 sent ya da yüzde 0.6 düşerek Singapur saati ile 12:22'de varil başına 53.57 dolara geriledi. Kontrat bu hafta yüzde 2.9 yükseldi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures europe piyasasında 36 sent ya da yüzde 0.6 düşerek varil başına 58.95 dolar indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 0.3 yükseldi ve çıkışını sekizinci güne taşıyarak 1 yılı aşkın sürenin en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirdi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.8 yükseldi.