Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, İran ve küresel güçlerin yeniden canlandırmaya çalıştığı nükleer anlaşma üzerinde mutabakata varılamamasıyla varil başına 72 dolara yükseldi.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında yüzde 0,4 yükselerek art arda dördüncü haftayı da yükselişle kapattı.

Diplomatlar görüşmelerin altıncı turunda da toplantıyı ertelerken taraflar arasında önemli konulardaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Anlaşmanın yeniden canlandırılması ABD’nin yaptırımlarının hafiflemesine ve daha fazla petrol üretiminin piyasalara dönmesine neden olacak.

İran’da muhafazakar İbrahim Reisi’nin seçilmesiyle birlikte görüşmelerin akıbeti de tehlikeye girdi. ABD yaptırımının hedef aldığı isimlerden biri olan Reisi için İran hükümeti yaptırımların kaldırmasını şartlardan biri olarak öne sürüyor.

Piyasalar talebin hızlı toparlanmasıyla birlikte fazladan üretimin gerekebileceğine dair görüşte bir araya geliyorlar. OPEC üretim artırımı konusunda hala temkinli davranırken İran petrolünün piyasa girmesi çok düşük bir şans. Piyasalar gelecek aylarda çok sıkı olacak gibi gözüküyor. Australia New Zealand Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes

Petrol, büyük ekonomilerin aşılamayla beraber karantinadan çıkmasıyla sene başından bu yana yüzde 50’ye yakın artış kaydederken özellikle ABD ve Asya’nın belirli bölgelerinde talep güçlü bir toparlanma kaydetti.

Temmuz vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 0,4 yükselişle varil başına 71,91 dolara yükseldi.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0,2 yükselişle varil başına 73,66 dolara ulaştı.