Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pfizer, geliştirdiği Kovid-19 hapının ucuz bir versiyonunun düşük ve orta gelirli ülkelerde kullanılmak üzere ilaç üreticileri tarafından üretilmesi için lisans anlaşmasına vardı.

Şirket tarafından salı günü yapılan açıklamaya göre, Pfizer ile Birleşmiş Milletler’in desteklediği Patent Havuzu arasında Kovid-19 hapının lisanslanmasıyla ilgili bir anlaşmaya varıldı.

Pfizer, düşük gelirli ülkelerdeki satışlardan herhangi bir patent ücreti almayacak. Orta gelirli ülkelerden ise Kovid-19’un kamu sağlığını tehdit eden bir acil durum seviyesinde bulunması durumunda herhangi bir ücret almayacak.

BM'nin Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan uluslararası sağlık kuruluşu Unitaid'in sözcüsü Herve Verhoosel, Pfizer'ın bir süredir üzerinde çalıştığı PF-07321332 isimli ağız yoluyla alınan ilaca ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

Kovid-19'a karşı geliştirilen bu ilacın jenerik üretimi için Pfizer'ın MPP ile bugün "gönüllü lisans anlaşması" imzaladığını duyuran Verhoosel, "Bu anlaşma MPP'ye, araştırma aşamasındaki ilacın ek üretimi, dağıtılması ve kaliteli genel ilaç üretici firmalara alt lisans verilip küresel çapta ilaca daha fazla erişimin sağlanması alanlarında kolaylık sağlayacak." dedi.

Verhoosel, bu sayede alt lisans alan ilaç üreticisi firmaların, ağız yoluyla kullanılacak Kovid-19 ilacını 95 ülkeye tedarik edebileceği ve ilk etapta dünya nüfusunun yüzde 53'ünün ilaca erişim sağlayabileceğini kaydetti.

Pfizer yeni Kovid-19 hapı geliştirdi

Pfizer Inc. ürettiği Kovid-19 hapının yüksek riskli hastalarda hastaneye yatışları ve ölümleri %89 oranında azalttığını açıklamıştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre 1.219 aşılanmamış yetişkin üzerinde uygulanan 5 günlük ilaç tedavisi semptomların başlaması üzerinden geçen 3. ya da 5. gün itibarıyla uygulandığı durumda hastaneye kaldırılma oranları büyük ölçüde düşmüştü. Paxlovid isimli ilaç proteaz isimli bir enzime bağlanarak virüsün kendini çoğaltmasını engelliyor.

Testler sonucunda hastalanmaları üzerinden 3 gün geçtikten sonra tedavisine başlanan kişilerin sadece yüzde 0,8’i hastaneye kaldırıldı ve kimse hayatını kaybetmedi. Tedavi sürecinde placebo adı verilen fonksiyonsuz madde verilen deneklerin yüzde 7’si ise hastaneye kaldırıldı veya hayatını kaybetti.