Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pfizer ve BioNTech deney aşamasında oldukları aşılarından Avrupa Birliği'ne (AB) 200 milyon doz tedarik etmek için ön anlaşmaya vardı. Bu anlaşmayla birlikte ABD ve Almanya menşeili ortaklar şimdiye dek en büyük ön siparişi almış oldular.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun ön görüşmeleri sonuçlandırdığı, şimdi sırada kontrat için pazarlık yapılmasının olduğu belirtildi. Anlaşma fazladan 100 milyon doz tedarik için de bir ek seçenek içeriyor.

AB anlaşmanın finansal koşullarını henüz açıklamadı. Pfizer ve BioNTech daha önce Japonya ile 120 milyon doz aşı tedarik etmek için anlaşmıştı. ABD ile de Temmuz ayında 100 milyon doz aşı için 2 milyar dolar ve fazladan 500 bin doz seçenekli bir anlaşmaya vardı.

Şirketler en geç Ekim ayında düzenleyici kuruluşların değerlendirmesi için aşının hazır olacağını da belirttiler. 30 bin katılımcının 25 binini geniş kapsamlı klinik denemeler için kayıt altına alan şirketler, çalışmaların kapsamını Almanya’ya da genişletebilmek için düzenleyici kuruluşlardan garanti aldılar.

Şirketlerin ürettiği aşılar vücuttaki hücreleri uyararak bağışıklık sistemini güçlendirecek bir protein üretilmesini sağlayan bir teknolojiye dayanıyor.