Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed’in Eylül ayı toplantısında varlık alımlarının azaltımının en önemli tartışma konusu olması bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan 52 ekonomist, bankanın en az 2022 yılı boyunca faizleri sıfıra yakın tutacağını, 2023 yıl sonunda da faizleri toplam 50 baz puan artıracağını öngörüyor.

FOMC toplantısı gelecek hafta Salı günü başlayacak, karar Çarşamba günü Washington’da açıklanacak. Toplantı sonrası çeyreklik ekonomi ve faiz projeksiyonları açıklanacak. Daha sonra Başkan Jerome Powell konuşacak.

Tapering beklentisi öne çekildi

Ankete katılan ekonomistlerin üçte biri Fed’in tahvil alım azaltımını 2-3 Kasım’daki toplantıda duyuracağını düşünüyor. Ekonomistlerin yarıdan fazlası varlık alım azaltımının Aralık’ta başlayacağını öngörüyor.

Temmuz ayında yapılan ankette ekonomistlerin çoğu tapering kararının Aralık’ta duyurulacağını düşünüyordu.

Ekonomistler ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’in Şubat’ta görev süresi dolacak Powell’ı yeniden Fed başkanlığı için aday göstermesini bekliyor.

Fed’den haftaya faiz veya varlık alımlarında değişiklik beklenmiyor. Yetkililer, enflasyon ve istihdamda Covid-19 sonrası önemli oranda ilerleme sağlanana kadar varlık alımının devam edeceğini açıklamıştı.

Tapering tartışması

Bazı bölgesel Fed başkanları fiyatlardaki yükseliş ve konut piyasasındaki ısınmadan endişeli olduğu için tapering’in Eylül’de başlamasını savunuyor.

Bazı yetkililer ise virüsün ekonomi üzererindeki etkilerini iyice değerlendirmek için bir süre daha beklemek gerektiği görüşünde.

Raymond James Financial Kıdemli Ekonomisti Scott Brown konu hakkında şu görüşü paylaştı; “delta varyantı ve enflasyondaki hafif ılımlılaşma Fed’in tapering için sabırlı olmasını gerektirebilir. Tapering açıklaması ekonomik verilere bağlı olarak Kasım veya Aralık toplantısında gelebilir”