Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarının pandemiden dolayı azalan talep ile birlikte düşmesiyle, sektördeki şirketler arasında satın almalar ve birleşmeler de artmaya başladı. Özellike çıkartma maliyetinin daha fazla olduğu kaya petrolü endüstrisindeki birleşmeler bu evrede öne çıkıyor.

Bu ayın başlarında Chevron’un Noble Energy’i 4.1 milyar dolara satın almasından sonra, 19 Ekim’de ConocoPhilips de Concho’yu 9.7 milyar dolar değerinde hisse karşılığında satın aldığını duyurmuştu. Son olarak ise Pioneer Natural Resources, Parsley Energy’i 4.5 milyar dolar değerinde hisse karşılığında aldığını duyurdu.

Bu anlaşmalardan sonra Conoco ve Pioneer Permian havzasındaki en büyük kaya petrolü üreticileri arasında yerlerini aldı. Kaya petrolü şirketlerinin en büyük sorunu ise hızlı büyüme hedeflerinin sonucu olarak sektörün borçlarının çok büyük seviyelerde olması.

"Önümüzdeki iki yılda daha fazla petrol şirketi iflas edebilir"

New York Times’dan Cliffor Krauss’un haberine göre, borçlarının toplamı 50 milyar doları geçen elliden fazla Amerikan petrol ve gaz şirketi bu yıl iflas koruma kanununa başvurdu. Krauss, milyarlarca dolar değerindeki borçların vadesi geldikçe önümüzdeki iki yıl boyunca daha fazla şirketin iflas edebileceğini ya da korunmaya başvurabileceğini belirtiyor.

Kuzey Denizinde operasyonlarını gerçekleştiren Premier Oil ise rakibi Chrysaor tarafından satın alınarak Kuzey Denizindeki en büyük şirket olan Chrysaor’un bir parçası haline geldi. Premier’in uzun süredir büyük bir borç yükü altında olduğu biliniyordu, Chrysaor şirketi satın alarak Premier’i kurtarmış oldu fakat yatırımcılara genişletilmiş şirketin sadece yüzde 5 hissesini bıraktı.

Petrol şirketleri yenilenebilir enerji yatırımlarını artırabilir

Deloitte’un yayınladığı 2020 yılı petrol ve gaz piyasası satın alma ve birleşme görünümü raporunda ise şirketlerin bundan sonra “büyük petrol” şirketleri olarak değil “büyük enerji” şirketleri olarak anılacağına vurgu yapılıyor.

Raporda, petrol şirketlerinin yüksek karbon salınımına sahip varlıkların yanında yenilenebilir enerjiye de yatırım yapmalarının daha büyük bir dönüşümün bir parçası olacağına değiniliyor.

Deloitte, önümüzdeki yıllardaki düşük emtia fiyatları ve zayıf bilançolarla birlikte şirketlerin 2020 yılında yaşanılanlara karşı savunmaya geçeceklerini ve birçok aktörün olduğu dağınık piyasanın daha konsolide hale geleceğini de raporda belirtiyor.