Piyasada 'carry trade' geri dönüyor
Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinde "carry" cazibesinin geri döneceği değerlendiriliyor. Bloomberg'in takip ettiği ilgili endeksin üç yıllık düşüş trendini kırdığı görülüyor.
Küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaştığına dair sinyallerin artmasıyla yatırımcılar düşük faiz getirisi olan ülkelerin para birimleri cinsiden borçlanıp yüksek getirili gelişmekte olan ülke (EM) para birimlerine yatırım yaptıkları 'carry trade' işlemlerine yeniden sıcak bakmaya başladılar.
Bloomberg’in dolar cinsinden borçlanarak Türk lirasının da dahil olduğu 8 gelişmekte olan ülke para birime yatırım yapmanın kümülatif getirisini hesaplayan EM-8 Carry Trade Endeksi yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 5 yükseldi, üç yıllık düşüş trendini kırdı ve 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Endeksin izlediği diğer para birimleri Brezilya reali, Meksika pezosu, Hint rupisi, Endonezya rupisi, Güney Afrika randı, Macar forinti ve Polonya zlotisi olarak sıralanıyor.
NatWest Markets Plc EM Stratejisti Eimear Daly, “Sanılanın aksine, mart ayındaki finansal piyasa oynaklığı, gelişen piyasalardaki carry işlemlerini yeniden canlandırmak için bir fırsat yaratmış olabilir. ABD’nin carry cazibesi muhtemelen sınırlanacağına göre, yatırımcılar yüksek getirili gelişen ülke para birimlerine dönme eğilimine girecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Birçok gelişmekte olan ülkenin Fed’den bile önce faiz artırmaya başladığına dikkat çeken GAMA Asset Management Portföy Yöneticisi Rajeev De Mello da Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya’nın cazip olduğunu belirtti.