Piyasalar haftaya endişeli başladı
-
Piyasalar, haftaya yurt içi ve yurt dışında ilginç gelişmelerle başladı. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 7.50'ye yaklaşırken, İMKB endeksi de kayıp yaşadı

Piyasalar bu haftaya yurt içi ve yurt dışında ilginç gelişmelerle başladı. Yurt içinde faizdeki satış dalgası devam etti. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 7.50'ye yaklaşırken, 10 yıllık tahvil de ise 9.5 üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın Para Piyasası Kurulu kararlarında faiz indirimi yapmayacağı beklentisi ve munzam karşılıklarında bankanın agresif şekilde faiz artırabileceğinden endişe eden piyasa elindeki tahvil stoğunu azalttı.
İMKB 100 endeksi kayıp yaşadı. Endeks, yüzde 1.25 gerilerken, dolar/TL kuru 1.54 seviyesine indi. Euro/dolar paritesi ise endişeler paralelinde değer kaybetti.
Emtia fiyatları son dönemlerin en yüksek seviyelerinde seyrederken, dünya ticaretinin barometrelerinden baltık endeksi 3 ayda yüzde 47 değer kaybetti. Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, bu korelasyonun son 1 yıldır uymadığını belirterek, "Son 1 yıldaki düşüş yüzde 69'a vardı. Emtialar başta bakır olmak üzere geçen haftaya kadar rekor kırmaya devam ediyordu. Ancak bu seviye 2003 yılının dip seviyesi. Burada endekse talebin olmadığını da görüyoruz. Ama şahsi kanaatim kısa vadede endekste sert yükselişler olabilir. Bunun ilk karşılığını da Çin'deki gelişmelerle bağlantılı olarak görebiliriz" dedi.
"FAİZ ARTIRIM OLASILIĞI DÜŞÜK BİR İHTİMAL"
Çin'in zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının etkisiyle bu hafta Asya borsalarında gerileme yaşanırken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada faiz artırım olasılığından bahsetmesi de piyasanın gündeminde yer aldı. Londra'da Standard Chartered Bank stratejisti Ned Rumpeltin, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Trichet'in faiz artırım sinyallerini yorumladı. Herhangi bir faiz artırım olasılığının düşük bir ihtimal olduğunu belirten Rumpeltin, "Ekonomi çok problemli. Enflasyon kendini toparladı ancak enflasyonun normal seviyelere gelmesi zaman alacak. Bölgede pek çok mali konsolidasyon olması gerekiyor. Bankalararası piyasalarda da seviyeler çok düşük. Euro bölgesinin harekete geçirilmesi gerekiyor. Faiz artırımı ilk olasılık olmayacaktır" dedi.
Çin'in para birimi yuanın rezerv para birimii olup olayacağına dair Rumpeltin, "Çin'in ticaret dengesi önemli bir unsur. Biz durağan seviyelerde gidişat bekliyoruz. Yuan değerlenirse de bu pürüzsüz şekilde gerçekleşecek" yorumunda bulundu.
"DOLARIN GÜÇLENMESİ EURO/DOLAR PARİTESİNİ ÇOK ETKİLEYECEK"
Doların ilk yarıda güçlenebileceğine işaret eden Rumpeltin, "Özellikle Trichet'nin geçen haftaki açıklamalarına bakarsak, para birimleri yeniden pozisyonlanıyor diyebiliriz. Bu yıl likidite artacak ve insanlar yeni ticaret yolları arayacak. ABD'de biraz toparlanma olabilir. Yavaş ve istikararlı şekilde toparlanma sağlanabilir. Eğer ekonomi toparlanırsa bu tüm dunyayı etkileyecek. Doların güçlenmesi özellikle euro dolar paritesini çok etkileyebilir" dedi. Rumpeltin, euro doların 1.20 seviyelerine gelmesini beklediklerini ifade etti.