Bloomberg HT Haberler Piyasalar mutlu olamıyor
PİYASALAR

Piyasalar mutlu olamıyor

  • Global risk piyasaları ekonomik ve finansal endişelere bağlı olarak geriliyor ve yükselişler kalıcı olamıyor

Giriş: 30 Eylül 2011, Cuma 08:58
Güncelleme: 30 Eylül 2011, Cuma 08:58

ABD VERİLERİ DE ALMAN OYLARI DA SAADET GETİRMEDİ

ABD'den gelen büyüme, kişisel gelirler ve haftalık iş gücü istatistikleri beklentileri aşarken asıl ekonomik endişelerin şu sıralarda yaşanmakta olduğunu ve datanın geçmişi gösterdiğine inanan yatırımcılar mutlu olmadılar. Diğer yandan Alman Parlamentosunda EFSF (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) oylamasının sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına rağmen fonun son

büyüklüğü olan 450 milyar Euro'nun bile yetmeyeceği yönündeki görüşler de negatif etki yaratıyor. EFSF'in 17 Euro ülkesi tarafından da onaylanması gerekiyor, burada en büyük engel ciddi muhalefet gösteren Slovakya olarak öne çıkıyor. Ülkede yapılacak oylamanın takvimi henüz belli değil.

Haber akışını takiben risk piyasaları dün olumlu tepkiler üretmelerine rağmen bugün o alımlara sahip çıkamadılar. ABD'de S&P 500 Endeksi %0.81 artışla günü 1.160 puandan tamamladı. 240 puan yükselen ve gün içinde 45 puan kadar eksiye de düşen Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü %1.3 yükselerek 11.153 seviyesinden tamamladı. Dolar Endeksi güçleniyor ve 78 noktası yeniden aşıldı. ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi %1.9849'da. S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.35 değer kaybediyor. Euro/Dolar sabah saatlerinde 1.3547'ye geriledi. Sterlin ise dün İsviçre Merkez Bankası'ndan gelen 2012'de rezervlerin bir bölümünü Sterlin cinsinden tutacağı haberi ile destek bulsa da Dolara karşı değer kaybetmekten geri duramıyor ve son seviye 1.56. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa bölgesindeki ülke kurlarında da satışlar görülüyor, eksiler %0.10 olan Rus Rublesi ve %0.62 olan Macar Forinti arasında değişiyor.