Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Altın, değer kaybeden hisse senetlerinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi güçlendirmesi ve destekleyici parasal gevşeme görünümünün faiz ödemesi yapmayan varlıkları daha cazip hale getirmesi sonrası rallisini ikinci güne taşıdı.

Metal, Fed'in Mart ayından önce faiz artırımına gitmeyeceği spekülasyonuna bağlı olarak, son iki haftanın en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi ve bu haftaki kazancını yüzde 1.2'ye çıkararak, Londra saati ile 11:03'te ons başına 1,351.99 dolara ulaştı. Altınının güvenli liman olarak cazibesi ayrıca, Asya ve Avrupa'da hisse senetlerinin düşüşünden dolayı da artarken, zayıf dolar yükselişi daha da artırdı.

Altın bu yıl, traderların Fed'in faiz artırımı konusunda izleyeceği yola ilişkin işaretleri izlemeleri ile birlikte yüzde 27 değer kazandı. Sonraki işaretler, Çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanakları ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın gelecek hafta küresel politika yapıcıların bir araya geleceği Jackson Hole, Wyoming'de yapması planlanan konuşmasından gelecek.

Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Hisse senetleri ve dolardaki hareket altın için destekleyici ve şimdi tüm gözler yarın açıklanacak olan Fed tutanaklarına çevrilmiş durumda," dedi ve "Altın, her iki fiyatı da test etmesi ile birlikte, şu an için 1,330-1,360 dolar aralığına sıkışmış gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in faiz artırıma olasılığı Mart ayına kadr yüzde 50 seviyesinin üzerine çıkmıyor. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Dolar önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında düştü.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 2,027.8 tona yükseldi. Bu artış, Cuma günkü bu yılın en hızlı düşüşünün ardından geldi. Eric Mindich’in Eton Park Capital Management'ı, düzenleyici kuruluşun açıkladığı verilere göre, geçen çeyrekte dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki opsiyon bahisini yaklaşık üçe katlarken, Soros Fund Management LLC aynı dönemde 240,000 adet SPDR hissesi satın aldı. Soros ayrıca dünyanın en büyük altın üeticisi Barrick Gold Corp.'ta sahip olduğu hisselerin büyük bölümünü sattı.

Gümüş yüzde 1.3 yükselerek ons başıan 20.0735 dolara çıktı. Perulu üretici Hochschild Mining Plc, zarardan kara geçtiğini açıklaması ve üretim hedefini artırmasının ardından yüzde 9.8 yükselerek 323 pense çıktı.

Numis Securities Ltd., yatırımcılar için hazırladığı bilgilendirme notunda, "Bu, son sağlam çeyrek dönem üretim rakamından kaynaklanan oldukça güçlü sonuçlar ve temettü ödemeye yeniden başlayacaklarını duyurmaları ile birlikte, şirket için çok zorlu bir dönemin altına çizgi çektiler" şeklinde görüş bildirdi.

Palladyum yüzde 0.8 ve platin yüzde 2.1 yükseldi.

(14:30'da güncellendi)