Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD'de faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi sonucu doların yükselmesi ile birlikte, geçen hafta ABD seçimleri sonrası düşüşünü daha da genişletti ve beş ayın en düşük seviyesine indi.

Spot altın yüzde 1.1 düşüşle ons başına 1,213.70 dolara düşerek 3 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, Singapur saati ile 11:37'de 1,217.20 dolara geldi. Metal geçen hafta yüzde 5.9 ile Haziran 2013'ten bu yana en hızlı kaybını yaşadı.

Altın, Donald Trump'ın sürpriz birşekilde ABD bakanlık seçimlerini kazanmasının ardından, yatırımcıların piyasalara yönelik riskleri değerlendirmeleri ile birlikte, ilk önce güçlenen güvenli liman alımları ile sıçradıktan sonra sert düştü. Dikkatler şimdi tekrar ABD faizlerine çevrildi. Fed fonları faiz (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, Fed'in 13-14 Aralık'taki toplantısında faizi çeyrek puana rtırma olasılığını yüzde 84 oalrak işaret ediyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 tırmandı ve Şubat ayından bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Fed şimdi, ekonomiyi önemli altyapı yatırımları ile canlandırabilecek bir başkandan kaynaklanan belirsizlikle uğraşmak zorunda, bu nedenle, 2017 yılı boyunca daha fazla faiz hareketi görebiliriz" dedi ve "Altın halen doların yönüne çok fazla reaksiyon gösteriyor" şeklinde konuştu.

Madencilik hisseleri de Pazartesi günü aşağı yönde hareket etti. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Minng Ltd. Sydney'deki işlemlerde yüzde 6.5 kadar düşerken, Zijin Mining Group Co., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 7.5 kadr değer kaybetti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 16.1 ton düşerek 1,971.2 tona indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 3.3 düşerek 269.25 yuana (ons başına 1,227.17 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları yüzde 3.3 düşüşle gram başına 272.55 yuana inerken, Aralık vadeli gümüş yüzde 6.6 kayıpla kilogram başına 4,030 yuana indi.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşüşle ons başına 17.2758 dolara gerilerken, platin ve palladyum yüzde 0.4 düştü.