Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, doların dokuz ayın en yüksek seviyesinden gerilemesi ve yatırımcıların ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın politika yaklaşımları konusundaki değerlendirmelerine ara vermeleri ile birlikte yükseldi ve üç gün süren düşüşünü sonlandırdı.

Spot altın yüzde 0.8 yükselişle ons başına 1,231.41 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 09:57'de 1,227.69 dolara geldi. Metal, seçimden bu yana yüzde 4.4 ile geçen yılın Temmuz ayından bu yana en büyük üç günlük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, bu kaybının bir kısmını geri almaya çalışıyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü Şubat ayından bu yana en yüksek kapanışını yaptıktan sonra yüzde 0.2 düştü.

Altının son beş ayın en düşük seviyesine gerilemesi, Trump'ın vergi oranlarını düşürme ve altyapı harcamalarını artırma şeklindeki seçim vaatlerinin büyüme ve enflasyonu destekleyeceği ve bunun sonucu Fed'in daha hızlı faiz artırımına gidebileceği beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte gerçekleşti. Traderlar, 13-14 Aralık2taki toplantıda, Fed'in faiz artırımına gitme olasığını yüzde 92 oalrak görüyor.

Teknik sinyallere göre, altın halen çok hızlı düşüş gösterebilir. Pazartesi günü, altında ivmeyi ölçen 14 günlük RSI, 30 seviyesinin altına indi. Bu hareket, bazı analistler için altının aşırı satım durumunda olduğu anlamına geliyor.

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Altın fiyatlarındaki düşüş teknik destek tarafından engelleniyor," dedi ve "Yatırımcılar halen ABD seçim sonuçlarını hazmederken, ABD politikası hakkında daha kesin fikre sahp olmanın zaman alacak olması, altın fiyatlarının mevcut trendi sürdürmesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.