Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD dolarındaki rallinin OPEC'in üretimi düşürmek ve fiyatlara istikrar kazandırmak için anlaşmaya varacağına ilişkin iyimserliği bastırması ile birlikte kayıplarını üçüncü güne genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.3 kadar düştü ve Ekim sonundan bu yana ilk haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Fed Başkanı Janet Yellen, ABD merkez bankasının faiz artırımına yakın olduğunu işaret etti ve buna bağlı olarak dolar değer kazanırken, dolar ile fiyatlanan emtianın cazibesi azaldı. Suudi Arabistan, Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in Al Arabiya televizyonuna yaptığı değerlendirmeye göre, üretimin sınırlandırılmasına yönelik anlaşma konusunda iyimser.

Ham petrol, geçen ay varil başına 52 dolar civarına çıkarak 2016 yılının en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, OPEC'in Viyana'da 30 Kasım'da gerçekleştireceği toplantıda üretim kısıntısı anlaşmasını uygulamaya koyamayabileceği endişesi ile geri çekildi. OPEC sekiz yıl sonra ilk kez üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor, ancak İran'ın üretimi artırma taahhüdü ve Irak'ın IŞİD ile yürüttüğü savaştan dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istemesi anlaşmayı karmaşık bir hale getiriyor. Cezayir'e göre, PPEC en az altı ay için üretimi sınırlama konusunda anlaşmaya varmaya yakın.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "ABD para biriminin güç kazanması petrol üzerindeki baskıyı artırıyor," dedi ve "Piyasa OPEC toplantısı öncesi temkinli kalacak" şeklinde görüş bildirdi

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 58 sent düşerek varil başına 44.84 doalra kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 12:21'de 45.12 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 15 sent düşüşle 45.42 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günkük ortalamanın yüzde 32 altındaydı. Fiyatlar bu hafta yüzde 4 yükseldi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 49 sent ya da yüzde 1.1 düşerek 46 dolara kadar indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 0.3 düşerek 46.49 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyaska 54 sent primli işlem gördü.