Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, tatil döneminin yaklaşması nedeniyle sakinleşen işlemlerle birlikte, tahvil faizlerindeki yükselişe karşın, üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 09:40'ta ons başına 1,265.34 dolara geriledi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.6 arttıktan sonra bu hafta da yüzde 0.7 tırmandı.

Altın 2016 yılında yüzde 8.1 artmasının ardından bu yıl yüzde 10 daha çıktı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.48 seviyesinde ve Eylül ayından bu yana en hızlı haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Singapur'da Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Altın, güçlü dolar ve yükselen tahvil faizlerini dikkate almayıp yavaş fakat emin adımlarla rallisini sürdürürerek, uzmanları, aralarında ben de varım, şaşırtmaya devam ediyor," dedi ve "Tatil dönemine yaklaşmamızla birlikte, işlemlerin sakin seyretmesini bekliyoruz. Ancak Aralık ayı başındaki aşırısatım seviyelerinden görülen yükseliş, teknik açıdan bakıldığından olumlu bir hareket olarak değerlendirilebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Halley, öte yandan, rallinin çok yavaş gerçekleşmesinden dolayı, ivmenin halen düşük olduğunu, ancak 1,260 dolardaki uzun vadeli pivot seviyenin üzerine çıkılması ile birlikte, bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece görünümün pozitif olacağını sözlerine ekledi.

ABD ekonomisi uyılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3.2 büyüdü.

Diğer değerli, metallerden spot gümüş de üst üste ikinci haftayı yükselişle geçmeye yöneldi ve yılbaşından bu yana yüzde 1.3 değer kazandı. Platin yüzde 0.6 dşerekikinci haftaya taşıdığı kazancını azalttı ve yılbaşından bu yana yüzde 0.8 yükseldi. Palladyum son altı haftada beşinci haftalık kazancına yöneldi ve yılbaşından bu yana yüzde 53 arttı.