Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Altın fiyatları yeni yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Altın üst üste sekiz gün yukarı yönde hareket etti ve 2011 yılının ortasından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi ve yıllık kazancını daha da geliştirdi.

Spot altın yüzde 0.7 yükselişle Londra saati ile 10:49'da ons başına 1,312.03 dolara kadar çıktı. Altın geçen yıl yüzde 14 değer kazanarak yedi yılın en iyi performansını gösterirken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 8.5 kayıpla 2005'ten bu yana en keskin düşüşünü gerçekleştirdi.

Altın 2017 yılında, iyileşen ekonomiye ilişkin işaretlerin artması ile birlikte, ABD'de hisse senetlerinin rekor seviyelere çıkması ve Fed'in üç kez faiz artırımına gitmesine karşın güçlü bir seyir izledi. Fed politika yapıcıları 2018 yılında üç faiz artırımı öngörürken, diğer önemli merkez bankaları, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımlarını bu aydan itibaren yarı yarıya düşürmesi ile birlikte daha sıkı para politikalarına yöneldi.

Singapur'da Oand Corp.'un kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "ABD faizlerinin izlediği yola ilişkin küresel rehavet oldukça düşük seviyede kalmaya devam ediyor ve değerli metaller bütün olarak bu durumdan faydalanmayı sürdürmeli," dedi ve "Piyasa sizin ayakta kalabileceğinizden daha uzun süre mantık dışı hareket edebilir şeklindeki eski bir söz halen etkisini koruyor gözüküyor ve altın piyasası halen bu durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Fiyatların Salı günü tekrar yükselmesi ile birlikte, RSI göstergesinin Cuma günkü seviyesi olan 69.1'den 71.3'e tırmandı ve 70 seviyesinin üzerindeki rakam, bazı analistler için, fiyatların düşebileceğini işaret ediyor. Halley, "RSI şimdi çok fazla aşırı alım seviyelerinde "uyarısında bulundu.

Yatırımcıların bu hafta para politikasının yönüne ilişkin işaretler için izleyecekleri açıklamalar arasında, 3 Ocak'taki Fed'in Aralık toplantısının tutanakları yer alıyor. Öte yandan, 5 Ocak'ta tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik akzançlar var.

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 0.8 yükselerek ons başına 17.0703 dolara çıkarken, platin yüzde 1 prim yaparak ons başına 937.59 dolara ulaştı ve palladyum yüzde 1.1 yükselerek ons başına 1.075.50 dolar ile 2001'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

(16:40'ta güncellendi)