Advertisement

(14:15'te güncellendi)

Avrupa ve Asya hisse senetleri, küresel hisse senetlerinde 2016'dan bu yana görülen en büyük satış dalgasının sürmesi ile birlikte düşerken ve ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvilleri istikrar kazandı ve dolar zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Asya seansındaki benzer hareketleri takip ederek, düşüşünü altıncı güne taşıdı ve Kasım ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Her iki piyasa da, Cuma günü ABD'de görülen satış dalgasından yön buldu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları da kırmızı bölgedeydi, ancak erken saatlerdeki kayıplarının bir kısmını geri aldı. Bu durum, kayıpların hafifleyebileceğinin bir işareti olabilir. ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi hafifçe yükselirken, çekirdek Avrupa ülkelerinin tahvillerinin faizi düştü. Dolar önemli paraların çoğu karşısında değer kaybetti.

Yatırımcılar, geçen hafta ABD Hazine tahvillerinde başlayan ve küresel piyasalara yayılan satış dalgasının yönüne ilişkin işaretleri yakından takip ediyor ve bazı yatırımcılar, eş zamanlı ekonomik büyümeyi iyimserliğin sürmesi için bir neden olarak gösteriyorlar. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu'na Pazartesi günü yapacağı yıllık konuşmasında kayıpların durmasına yardımcı olacak açıklamalarda bulunabilir.

Diğer taraftan, petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısında Ağustos ayından bu yana en hızlı artışın gerçekleştirmesinin ardından kayıplarını sürdürdü. Bitcoin 8,000 doların altına indi.

Piysalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Avustralya, Rusya, Hindistan, brezilya, Polonya, Romanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Sırbistan, Peru ve Filipinler'de merkez bankaları para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Bristol-Myers Squibb, Ryanair, Toyota Motor Corp., BNP Paribas, BP, General Motors, Walt Disney, SoftBank, Sanofi, Philip Morris, Total, Tesla, Rio Tinto, L’Oreal ve Twitter yer alıyor.

*Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve New York Fed Başkanı William Dudley konuşma yapacak merkez bankacılar arasında yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:31'de yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu ve düşüşünü altıncı güne taşıyarak yaklaşık 12 haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 düştü ve düşüşünü altıncı güne taşıyarak yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesini gördü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 ile yaklaşık 14 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek son bir ayın en düşük seviyesine indi.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.5 ile 15 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yedi haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.1 düşerek üç haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.1 ile altı ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak iki ayın en düşük seviyesini gördü.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 düşerek dört haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.2467 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.4116 ile son bir haftanın en düşük seviyesini gördü.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaparak 109.83 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.85 ile yaklaşık dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile yaklaşık altı haftanın en büyük düşüşünü yaparak yüzde 0.74'e indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile yaklaşık üç haftanın en büyük düşüşünü yaparak yüzde 1.571'e indi ve yaklaşık iki haftadır ilk kez düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 düşerek varil başına 65.26 dolara indi.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,337.01 dolara ulaştı.

(14:15'te güncellendi)