Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Avrupa'nın en hızlı büyüyen şirketleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlık alımlarını azaltmaya hazırlanmasıyla birlikte tahvil piyasasında iki yılın en yüksek maliyetleriyle karşı karşıya bulunuyor.

Yatırım yapılabilir seviyedeki euro cinsinden şirket tahvilleri yüzde 1.08'e yükselerek Mayıs 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Bloomberg Barclays endeks verilerine göre euro cinsinden özel sektör tahvilleri yıl başından bu yana 33 baz puan arttı.

Şirket tahvillerinin faizlerin yükselişinde yaz sonrası arz telaşı ve AMB'nin gelecek ay net varlık alımlarını yarıya indirme ve yıl sonuna dek tamamen sonlandırma planı etkili oluyor.

JPMorgan Asset Management yatırım yapılabilir seviyede tahvil portföyü yöneticisi Andreas Michalitsianos, “AMB'nin alımlarını çıkardığınız zaman faiz farkı yeni alıcıları cezbetmek için yeterli derecede açılmadığı sürece aşırı arz oluyor.” dedi.

Michalitsianos, AMB'nin tahvil piyasasındaki alımlarını kesmesinin 100 milyar euro değerinde yeni şirket tahvilini bir yıllık alıcı ihtiyacında bırakabileceğini belirtti.