Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre banka politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 0.750 seviyesinde sabit bıraktı. Karar oy birliğiyle alındı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizlerin sabit bırakılacağı yönündeydi.

Varlık alımı hedefini de değiştirmeyerek 435 milyar sterlin de sabit tuttu.

BOE, Ağustos ayı toplantısında 25 baz puan artırıma gitmişti. Öncesinde ise Kasım 2017'de 25 baz puanlık artırıma gidildi.

BOE 3. çeyrek büyüme tahminini yükseltti

İngiltere MB'nin faiz değişikliğine gitmediği son toplantısının tutanaklarına göre banka, ekonomiye ilişin görünümünü yükseltti.

Politika yapıcılar son dönemdeki ekonomik faaliyetin beklenenden iyi olduğunu belirtti ve üçüncü çeyrek büyüme tahminini yüzde 0.4'ten yüzde 0.5'e yükseltti.

Yetkililer, tüketici harcamalarının de beklenenden güçlü göründüğünü ifade etti.

"Brexit görünüm karşısındaki en büyük zorluk"

BOE yetkilileri Brexit'in ekonomik görünüm karşısındaki en büyük zorluk olduğunu görüşünü yineledi. Politika yapıcılara göre İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) dışındaki geleceğine ilişkin belirsizlik artmış durumda.

Hükümetin anlaşmasız bir Brexit ihtimaline karşın çalışma yapmasıyla brlikte BOE Başkanı Mark Carney'nin görev süresi 2020 başına kadar uzadı. Carney, söz konusu hazırlıkları konuşmak üzere kabine toplantısına katıldı.

"Sınırlı ve kademeli" faiz artırımlarI

Banka, enflasyonu kontrol altına almak için sınırlı ve kademeli faiz artırımlarının gerekli olacağını tekrarladı. Yatırımcı beklentileri gelecek faiz artırımına Mayıs ayında gidileceği yönünde.

Ayrıca toplantı, verimlilik üzerine uzman olan BOE'nin en yeni politika yapıcısı Jonathan Haskel'in katıldığı ilk toplantı oldu.