Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, doların sakin yükselişi ile birlikte, dört günlük yükselişine ara verdi. ABD doları, Cuma günü Fed Başkan yardımcısı Richard Clarida'nın gösterge faizin nötr seviyeye yaklaştığını ve küresel ekonominin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler olduğunu söylemesinin ardından toparlandı.

Yatırımcıların dikkatleri ayrıca, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunun tarihinde ilk kez ortak açıklama konusunda anlaşma sağlanamadan sona ermesinin ardından Çin ve ABD arasında artan gerilime çevrildi. Söz konusu toplantıda, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Çin'in politikasına sert eleştirilerde bulunurken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ABD ile ticaret anlaşmazlığı ortamında çok taraflı ticaret sistemine desteğini dile getirdi.

Washington ile Beijing arasındaki gerilim, ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Xi'nin gelecek hafta Arjantin'de düzenlenecek G20 zirvesinde bir araya geldiklerinde bir çerçeve anlaşmaya ulaşmakta zorluk çekebileceklerini işaret ediyor.

İngiltere'de, Başbakan Theresa May, Parlamento'daki sert muhalefete ve olası liderlik meydan okumasına karşı verdiği mücadele ile birlikte, Brexit anlaşmasına destek için iş dünyasına gidecek.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra, yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 13:27'de ons başına 1,219.02 dolara indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1.1 ile 24 Ağustos'tan bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günkü yüzde 0.6'lık kaybın ardından yüzde 0.2 yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Cuma günü 5 baz puan düşmesinin ardından yüzde 3.07 seviyelerinde yatay seyretti.

Kotak Commodity Service, günlük değerlendirmesinde, "Altın, piyasa oyuncularının jeopolitik gelişmeleri değerlendirmesi ile birlikte dalgalı işlemlere tanık olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 düşerken, platin yüzde 0.4 değer kaybetti ve palladyum Cuma günü ons başına 1,186.66 dolar ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 0.4 yükseldi.