Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimine çevirmeleri ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in şimdilik liderliğine yönelik tehdidi atlatıyor görünmesi ile birlikte, beş gün art arda yükselerek Ocak ayından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirdikten sonra düştü.

SDiğer değerli metallere bakıldığında, palladyumdaki ralli metali 2002'den bu yana ilk kez altın ile aynı fiyat seviyesine yaklaştırdı. Societe Generale SA'dan bir analist, palladyumun güçlü temel göstergelerinin bu metali altından daha değerli hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

Cumartesi günü gerçekleştirilen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in art arda yaptıkları konuşmalarda birbirlerine karşılıklı sert eleştirilerde bulunmaları, dünyanın en büyük iki ekonomisinin hasar verici bu ticaret savaşını sonlandırmaktan oldukça uzak olduğunu gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Buenos Aires'te düzenlenecek G20 zirvesinde bir araya gelecek.

Yatırımcılar ayrıca, Bridgewater Associates'in kurucu Ray Dalio'nun değerlendirmeleri de dikkatle izliyor. Dalio, düşük faiz ve parasal genişleme yıllarının ABD'de varlık getirilerinin büyük kısmını baskıladığını söyledi.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 09:55'te ons başına 1,221.91 dolara indi. Metal Pazartesi itibariyle beş gün üst üste yükseldi ve 24 Ocak'tan bu yana en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 3.06 seviyeleri civarında dalgalandı.

IG Asia stratejisti Jingyi Pan, "Altın fiyatları dolardaki gücün azalması ve ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından dolayı artan riske bağlı olarak yükseliyordu," dedi ve düşen fiyatları işaret ederek, "özellikle art arda görülen yükselişlerin ardından kar satışlarını göz ardı edemezsiniz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 ve platin yüzde 0:3 düşerken, palladyum, Cuma günü ons başına 1,186.66 dolar ile rekor seviyeyi gördükten sonra yatay seyretti.