Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in faiz artırımları konusunda duruşunu yumuşatıp yumuşatmayacağına ilişkin tartışmalar ile birlikte kazancını korudu.

Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşları, para politikasının daha da sıkılaştırılması konusunda muhtemelen daha temkinli bir duruş sergileyecek. Yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin endişeler, ABD'de mali teşviklerin azaltılması ve volatil finans piyasaları, hep birlikte, yetkililerin gelecek ayki toplantıda faizi nötr seviyeye yaklaştırması ya da ulaştırmasının ardından faiz artırımları konusunda muhtemelen daha temkinli hale gelmesine yol açacak. Yüksek faizler, faiz ödemesi olmayan altın gibi varlıkların cazibesini azaltıyor.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra Singapur saati ile 11:50'de yüzde 0.1 daha tırmanarak ons başına 1,227.39 dolara ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Mumbai'de Kotak Commodity Services analisti Madhavi Mehta, "Fed 2019'daki faiz artırımları konusunda emin değil gibi görünüyor ve yetkililerden küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin gelen son yorumlar, Fed'in duruşu konusunda belirsizliği artırdı," dedi ve bu durumun dolarda dalgalanma getireceğini ve bunun da altın fiyatları için pozitif olduğunu sözlerine ekledi.

DBS Group Holdings analisti Lee Eun Young ise, "Eğer Fed faiz artırımları konusunda daha yumuşak bir tutum alırsa, altın fiyatları için olumlu olacak" dedi ve "Ancak yatırımcılar, faizlerdeki daha yavaş artışın risk iştahını artırması durumunda, hisse senedi piyasalarına yönelebilir. Genelde, faizlerdeki gevşeme ile birlikte, altın fiyatları için ortamın daha elverişli olmasını bekleriz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin yüzde 0.1 düşerken, palladyum yüzde 0.1 değer kazandı.

Piyasada etkili olabilecek gelişmeler;

*MNI'ın haberine göre, Fed kademeli parasal sıkılaştırmasına en azından ara vermeyi düşünmeye başlıyor ve faiz artırımları sürecini ilkbaharda durdurabilir.

*ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Ekim ayında yüzde 2.6 gerileme beklenirken yüzde 4.4 düştü.

*Doların 2018 rallisi, petroldeki sert düşüşün olası bir zirveyi işaret etmesinden dolayı teklemeye başlayabilir.

*Societe Generale analistlerine göre, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi gelecek yıl, ekonomininr esesyona yaklaşması ile birlikte yüzde 20 düşerek ayı piyasasına doğru gerileyecek.

*İngiltere ve AB müzakerecileri, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Pazar günkü zirveden bir sonuç alabilmek için mücadele etmesi ile birlikte, Brexit anlaşmasının son hali için gece yarısına kadar çalıştı.