Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası, sadece birkaç ay öncesine kadar kısa vadede alınacak en kolay aşağı yönlü işlemdi. Şimdiyse traderlar için liranın çift haneli faizine odaklanmak uzak bir hatıra gibi.

2002 yılından beri en iyi Kasım ayına hazırlanan TL, kısa vadeli yatırmcılar ve hedge fonları için tekrar favori haline geliyor. Kısa vadeli carry trade pozisyonları, QNB Finansbank'a göre, Ağustos ayının sonundan bu yana tahmini 5.4 milyar dolarlık artış kaydetti.

Bu durum, liranın o zamandan beri yatırımcılara toplam yüzde 33 getiri sağladığı düşünüldüğünde sürpriz değil. TL'nin dünyanın en yüksek faizlerinden biriyle desteklenmesi ve Fed'in 2019'da sıkılaştırma politikasını sürdürme azmine ilişkin artan şüphelerle birlikte dolara yönelik güvenin azalması kurdaki destekledi.

Salı günkü işlemlerde 5.2261 ile 7 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine gerileyen Dolar/TL kuru, ABD'nin iki Türk bakana önlem uygulama kararıyla tetiklenen o ayki sert kaybının yüzde 30'unu geri almış bulunuyor. Şimdiyse asıl soru, pozisyonlanmanın tekrar artmasıyla birlikte TL'deki yükselişin ne kadar süreceği.