Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Ocak ayından bu yana ilk kez üst üste iki ay yükseliş göstermesi, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının artması ve yatırımcıların Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya ara verebileceği beklentileri ile altına yönelik 2019 yılı değerlendirmelerini yenilemeleri ile birlikte, zor dönemi geride bırakmış olabilir.

Dönüşüm, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yaptığı konuşmada faizin nötr faiz olarak adlandırılan seviyenin "hemen altında" bulunduğunu söyleyerek, merkez bankasının faiz artırımlarına ara verebileceği yolundaki görüşü güçlendirmesi ile birlikte gerçekleşti. Perşembe günü açıklanan Fed toplantı tutanakları ise, politika yapıcıların neredeyse kesin gözüyle bakılan Aralık ayı faiz artırımının ardından daha esnek bir tutum takınabileceğini işaret etti.

Altın Ağustos ayında 19 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından tekrar yönünü yukarı çevirdi ve Goldman Sachs Group Inc., güçlü dolar trendinin tersine dönmesinin beklenmesi ile birlikte altını 2019 yılı için gözde seçenekler arasında göstermesi ile birlikte altın görünümünü olumlu bulan bankalar arasında yer aldı. Kısa vadede, altının kaderinin dolara bağlı olmasından dolayı, dikkatler ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in haftasonu G20 zirvesi için bulundukları Arjantin'de yapacakları toplantıya çevrildi. Bu toplantıda ticaret konusunda anlaşmaya varılması doların değer kaybetmesine neden olabilir ve bu da, küresel tansiyonun gevşemesine karşın, altına destek sağlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta, "Fiyat riskinin yıl sonuna doğru yukarı eğilim gösterdiği yolundaki düşüncemizi korurken, 2019 yılına girerken daha da potansiyel olduğunu düşünüyoruz," dedi ve "2019 yılının başında mevsimsel etkilerden dolayı altının gücünün artmasına ek olarak, piyasanın yıl boyunca, kaydadeğer bir miktarın park yeri olarak, altına tekrar olumlu bakacağı düşüncesindeyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın Singapur saati ile 14:17'de ons başına 1,224.46 dolar seviyelerinde yatay seyrediyordu. Metal Ekim ayındaki yüzde 2'lik çıkışının ardından bu ayı da yüzde 0.8 primle geçmeye yöneldi. Yatırımcılar son iki ayda altın destekli ETF'lerdeki altın varlıklarını 40 tondan fazla artırdı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi Kasım ayında düşerken, ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Eylül ayından bu yana en düşük seviyelerinde.

Sydney'de MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın Fed'in faiz artırımları konusunda artan güvercin tonu ile birlikte yükseldi," dedi ve "Hisse senedi piyasalarında son dönemde görülen volatilite, ticaret konusundaki belirsizlik ve ABD doları için gevşek görünüm, hep birlikte, altın için verimli bir ortam hazırlıyor" şeklinde konuştu.

Altın fiyatlarında yükseliş beklentisi, önde gelen madencilik şirketlerinin hisse senetlerinin değer kazanmasına neden oluyor. Bloomberg Intelligence'ın 15 üretici şirketi içeren endeksi üst üste ikinci ayı da yükselişle geçmeye yöneldi ve Goldcorp Inc. ve Kinross Gold Corp. Kasım ayında en fazla yükselen hisseler oldu.