Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın yıl sonuna doğru yeniden hayata dönüyor. Metal, yatırımcıların 2019 yılı yaklaştıkça Fed'in faiz artırımlarına ara verip vermeyeceğine ilişkin beklentilerinin şekillenmesi ve ABD Hazine tahvil piyasasının bazı kısımlarının ekonomik görünüme ilişkin uyarı işaretleri veriyor gibi görünmesi ile birlikte Temmuz ayından bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

Inditrade Derivatives & Commodities Ltd. emtia ve Döviz müdürü Harish Galipelli, altının, Fed'in daha yavaş faiz artırımlarına gitmesi ve dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girebileceğine dair herhangi bir işaretten destek almakta olduğunu söyledi ve yükselişin, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın miktarını artırması ile birlikte gerçekleştidiğini sözlerine ekledi.

Altın, Ekim ve Kasım ayında değer kazanarak Ocak ayından bu yana ilk iki ay üst üste yükselişini gerçekleştridikten sonra bu hareketini sürdürüyor. Pazartesi günü, ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin bir bölümü 10 yılı aşkın süredir ilk kez terse döndü ve bu hareket, yatırımcıların Fed'in sıkılaştırma serisinin kısa bir süre içinde durabileceğini beklediğini gösteriyor olabilir. Bankalar arasında, Goldman Sachs Group Inc., Pazartesi günkü raporuna göre, altının 2019'da yükselebileceğini ve bunun sonucu fiyatların 1,3000 doları civarını hedefleyeceğini belirtti.

Nirmal Bang Securities Pvt. emtia araştırma müdürü Kunal Shah, "Yatırımcılar altına doğru yönelecek" dedi ve yılsonu fiyat hedefinin 1,275 dolar ve 2019'da 1,400 dolar olduğunu kaydetti. Shah, ayrıca, "Küresel GSYH büyümesinin yavaşlaması ve Fed'in faiz artırımlarının hızını yavaşlatması ile birlikte, dolar endeksi düşecek" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,238.44 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 06:39'da 1,237.57 dolara geldi. Metal Ekim ayında yüzde 2 ve Kasım ayında yüzde 0.5 yükselerek bu yılki zararını azalttı.