Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini 2018 yılının son Fed toplantısına çevirmesi ile birlikte, iki günlük düşüşün ardından tutunmaya çalışıyor. Fed'in bu toplantıda faiz artırımına gitmesi ve 2019 yılı için önceliklerini işaret etmesi bekleniyor.

Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi olmayan altın gibi varlıkların cazibesini azaltırken, birçok yatırımcı, Fed'in gelecek yıl para politikasını daha yavaş bir hızda sıkılaştırmasını bekliyor. Para yöneticilerinin altında yükseliş beklentisi ile açtığı pozisyon (uzun pozisyon) sayısı son beş aydır ilk kez düşüş beklentisi ile açtığı pozisyon (kısa pozisyon) sayısını geçti ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesinde.

Yatırımcılar öte yandan ABD hükümetinin kısmi kapanma ihtimalini de yakından izliyor.

Spot altın geçen hafta yüzde 0.8 düştükten sonra yüzde 0.1 daha gerileyerek, Singapur saati ile 09:36'da ons başına 1,237.79 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta yüzde 0.7 tırmandıktan sonra hafifçe geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yatay seyrederken, platin sakin bir seyir izledi ve palladyum yüzde 0.3 düştü.

Piyasanın izleyeceği gelişmeler şöyle;

*Fed politika yapıcıları, 2018 yılında üç kez faiz artırdıktan sonra, Salı günü, yine faiz artırımına gidecekleri beklentisi ile, iki gün sürecek yılın son toplantısına başlayacak.

*ABD'de kanun yapıcılar ve Başkan Donald Trump Meksika sınırına duvar inşası için ne kadar para ayrılacağı konusunda anlaşmaya varamazsa, hükümet bu hafta kısmi kapanabilir.