Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Fed, Çarşamba günü sona eren iki günlük para politikası toplantısında faiz artırımına gitti.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre Fed, fonlama oranını 25 baz puan artırarak yüzde 2.00 – 2.25 seviyesinden yüzde 2.25 – 2.50'ye yükseltti. Karar, oybirliğiyle alındı.

Aralık toplantısında alınan karar ile birlikte banka, 2018'de 25'er baz puanlık toplam dört faiz artırımı gerçekleştirmiş oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yılın son politika toplantısında faiz artırımına gitmesi büyük ölçüde bekleniyordu.

Fed yetkililerinin 2019 yılı için faiz artırımı tahmini 3'ten 2'ye indi

Piyasada dikkatler beklenen faiz artırımından çok politika yapıcıların 2019 yılındaki sıkılaştırma temposuna ilişkin tahminlerinde değişiklik olup olmayacağı üzerinde yoğunlaşmıştı. Fed yetkililerinin 2019 yılı için faiz artırımı tahmini 3'ten 2'ye indi.

Fed'in Aralık toplantısı öncesinde yetkililerin faiz patikasına ilişkin (Eylül) tahminlerini gösteren noktasal grafikte medyan beklentisi 2019 için üç faiz artırımını işaret ediyordu.

Fed'in Aralık toplantısının ardından piyasa yapıcıların sıkılaştırma temposuna ilişkin beklentilerinin yer aldığı noktasal grafik:

Fed'in açıklamasında risklerin önemli ölçüde dengeli olduğu belirtilirken ekonomik faaliyetlerin güçlü bir şekilde arttığına ve istihdam artışının güçlü olduğuna dikkat çekildi. Harcamalardaki artışın güçlü, yatırımların ılımlı olduğu belirtildi.

Fed'in nötr fonlama faizi yüzde 3'lük önceki tahminden yüzde 2.8'e geriledi. Nötr faiz tahminlerinin aralığı ise değişmeyerek yüzde 2.5 - 3.5 oldu.

Yetkililerin medyan tahminlerine göre fonlama faizine ilişkin beklenti 2019 için yüzde 2.9, 2020 için yüzde 3.1, 2021 için yüzde 3.1 oldu.

Açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin bir miktar değiştiği ifade edildi. Manşet enflasyon ve çekirdek enflasyonun yüzde 2 civarında kaldığının altı çizildi.

Fed büyüme tahminini düşürdü

Fed'in Aralık toplantısından yapılan açıklamaya göre banka büyüme tahminlerini düşürdü.

Buna göre bankanın 2019 büyüme tahmini yüzde 2.5'ten yüzde 2.3'e indi. 2019 yılına ilişkin PCE enflasyon beklentisi de yüzde 2'den yüzde 1.9'a geriledi.

2019 sonu işsizlik tahminiyse değişiklik göstermeyerek yüzde 3.5 seviyesinde kaldı. Uzun vadeli işsizlikte medyan beklentisi yüzde 4.5'ten yüzde 4.4'e düştü.

Piyasada ilk tepkiler

Fed'in faiz artırımı kararı ve projeksiyonlardaki azalmanın ardından ilk aşamadabir miktar yukarı yönlü tepki veren ABD Borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının ardından gün içi kazançlarını geri vererek eksiye geçti.

Dow Jones Endeksi, TSİ 23.20'de yüzde 2.2'nin üzerinde düşerek yaklaşık 23,170 puana geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.6 ekside 2,504 puana indi.

Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 2.3 düşerek yaklaşık 6,337 puan oldu.

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte, BloombergHT.com'a yaptığı değerlendirmede piyasalardaki negatif tepkiyle ilgili olarak Fed'in yaptığı hareketin aslında güvercin olmasına karşın söylemin güvercin olmamasını işaret etti ve satışta büyüme tahminlerinin düşürülmesinin de etkili olduğunu belirtti.

Ökte, Fed Başkanı Powell'ın açıklamarıyla ilgili olarak ABD ekonomisinin güçlü seyri, istihdam piyasasının gücüne ve Fed bilançosunun azaltılmasına yapılan vurgu ile hisse piyasalarının politika yapıcılar için ikinci planda olmasının "şahin" algılandığını ifade etti.