Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın Çarşamba günü sona eren politika toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Banka, faiz artırımına giderken noktasal grafikteki 2019 faiz artırımlarına ilişkin medyan tahmini Eylül ayına göre azaldı.

Powell, noktasal grafikteki daha düşük faiz patikasının ekonomiyi destekleyeceğini belirtti.

Enflasyonun yılı beklenenden daha düşük tamaladığının altını çizen Powell, "Enflasyon beklediğimizden daha düşük bir noktaya geldi." dedi. Enflasyon trendinin FOMC yetkililerinin ileriye dönük sabırlı olmasına izin verdiğini vurgulayan Fed Başkanı, "Kararlarımızı nesnel bir şekilde vermeyi sürdüreceğiz." dedi.

Washnigton'da konuşan Fed Başkanı, finansal koşulların sıkılaştığını ifade etti ve gelişmelerim görünümü temel olarak değiştirmediğini belirtti.

Powell, projeksiyonların ılımlı ölçüde daha düşük bir fonlama patikasını işaret ettiğini belirtti.

"Politika düşünceler bizim kararlarımızı etkilemedi"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'in politikalarına yönelik eleştirileriyle ilgili soruyu "Siyasi değerlendirmeler Fed politikasında rol oynamaz." şeklinde yanıtlayan Fed Başkanı, sözlerine "Biz Fed'iz ve görevimizi yapmaya devam ediyoruz." diye devam etti. 

Powell, "Biz her zaman Kongre'nin bize verdiği araçlara odaklanacağız." dedi.

Fed Başkanı Powell, para politikasının genişlemeci olmasına gerek olmadığını ve nötr olabileceğini ifade etti.

2018'in finansal krizden bu yana en iyi yıl olduğunu ifade eden Powell, ekonominin faiz artırımı kararını desteklediğini söyledi.

"Enflasyon hedefinde zafer ilan etmedik"

Powell, yüzde 2'lik enflasyon hedefinin simetrik olduğunu belirterek "Enflasyon hedefimizde zafer ilan etmedik." dedi ve sözlerine "Enflasyonda simetrik hedefimize ulaştığımızı söylemedim." diye devam etti.

Powell, bilanço küöültme miktarının şu ana kadar düşük olduğunu ifade etti ve "Ciddi sorunlar yaratmadığını" söyledi.

Faiz artışlarının ekonominin gücüne bağlı olduğunu belirten Powell, "Doğal faiz oranı tahmin aralığının alt bandına ulaştık." dedi ve 2019 için genel olarak güçlü beklentileri olduğunu ifade etti.

Para politikasının mevcut durumda sınırlayıcı olmadığını ve bunun gerekmediğini vurgulayan Powell, enflasyonun işsizlik ve büyümeye çok fazla tepki vermediğinin altını çizdi. 

Fed Başkanı, "Bundan sonra her toplantının ardından basın toplantısı düzenleyeceğiz." dedi.

Ücret artışlarının "çok kademeli" gerçekleştiğini söyleyen Fed Başkanı ücret artışlarının enflsyonist olmasına gerek bulunmadığını ifade etti.

Piyasada ilk tepkiler

Fed'in faiz artırımı kararı ve projeksiyonlardaki azalmanın ardından ilk aşamadabir miktar yukarı yönlü tepki veren ABD Borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının ardından gün içi kazançlarını geri vererek eksiye geçti.

Dow Jones Endeksi, TSİ 23.20'de yüzde 2.2'nin üzerinde düşerek yaklaşık 23,170 puana geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.6 ekside 2,504 puana indi.

Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 2.3 düşerek yaklaşık 6,337 puan oldu.

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte, BloombergHT.com'a yaptığı değerlendirmede piyasalardaki negatif tepkiyle ilgili olarak Fed'in yaptığı hareketin aslında güvercin olmasına karşın söylemin güvercin olmamasını işaret etti ve satışta büyüme tahminlerinin düşürülmesinin de etkili olduğunu belirtti.

Ökte, Fed Başkanı Powell'ın açıklamarıyla ilgili olarak ABD ekonomisinin güçlü seyri, istihdam piyasasının gücüne ve Fed bilançosunun azaltılmasına yapılan vurgu ile hisse piyasalarının politika yapıcılar için ikinci planda olmasının "şahin" algılandığını ifade etti.